Annons

Allt­för få kryssar för sin kan­di­dat i valen

Opinion I hela landet är det mind­re än var fjär­de som kryssat, 24 pro­cent.
Opinion • Publicerad 19 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Per­son­kryssen till riks­dagen har räknats och det visar sig att få tar chansen att ange vil­ken kan­di­dat de helst vill ha vald. I hela landet är det mind­re än var fjär­de som kryssat, 24 pro­cent. I Skåne är siff­ran un­ge­fär den­sam­ma, med små va­ria­tioner mel­lan de fyra val­kretsarna.

Att flera par­tier haft sina par­ti­le­da­re på alla el­ler de flesta val­se­dlar över hela landet har gjort att des­sa tagit näs­tan alla kryss. Det gäller SD, där Jim­mie Åkesson toppat alla lis­tor, och KD, där Ebba Busch Thor toppat de flesta och där­med tagit de flesta kryssen. Det märktes ock­så för Cen­ter­par­ti­et i Malmö som hade An­nie Lööf som etta. Hon kryssades av 27 pro­cent av C-väl­ja­rna i Malmö, som var fli­tiga med pen­nan. 33 pro­cent kryssade nå­gon.

Annons

I hela Skåne var det bara tolv valda som fick till­räck­ligt många kryss (fem pro­cent) för att det skulle räknas. Bara i ett fall var det inte topp­kan­di­daterna som kryssades mest. S-kan­di­daten i Malmö Jamal El-Haj kryssade sig upp från tred­je­platsen till toppen, men hade blivit vald även utan kryssen.

För fyra år se­dan kryssade sig Kris­ti­na Yng­we (C) upp i topp och tog riks­dags­platsen från en and­ra­plats på lis­tan. Nu toppade hon lis­tan men säkrade platsen med 1336 kryss. ef­ter en stark per­son­vals­kam­panj.

Hon vet hur vik­tiga kryssen kan vara. Det är synd att inte fler väl­ja­re ock­så in­ser det.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons