Annons

Nu bär det av till svets-EM

Osby • Publicerad 19 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I bör­jan av feb­ru­a­ri blev han ut­tagen till svets-SM i Uppsala. I maj kammade han hem nämnda mäs­ter­skap och kun­de även kvit­tera ut en plats i yr­kes­lands­laget till EM i Budapest och VM nästa år. Nästa vecka är det dags för Axel Gustafsson, Lönsboda, att bege sig till den ung­ers­ka hu­vud­sta­den för att mäta sina svets­för­må­gor mot del­ta­ga­re från andra eu­ro­pe­is­ka länder.

– Det kommer att bli skit­kul, att gå in på scenen blir maf­figt, säger han.

Annons

Och maf­figt finns det all an­led­ning till att tro att det blir. Sam­man­lagt samlar mäs­ter­skapet i år cir­ka 500 tävlande från 28 olika länder. Be­sö­kar­siff­rorna brukar även de bli stora; yr­kes-EM 2014 i Lil­le be­söktes av cir­ka 90 000 per­soner och EM 2016 i Göteborg av cir­ka 75 000.

Täv­lingarna på­går un­der tre dagar (26-28/9) och var­je täv­lings­dag in­ne­håller olika mo­ment. Del­ta­ga­rna har i för­väg fått ta del av in­struk­tioner och rit­ningar för att kun­na för­be­reda sig, men fort­fa­ran­de kan all­ting till viss del ändras när de väl är på plats. Så­le­des är det svårt att för­be­reda sig för de olika typerna av tänk­bara mo­ment.

Upp­ladd­ningen in­för mäs­ter­skapet har det an­nars varit lite si och så med för Lönsbodasonen.

– Jag fick inte rit­ningarna förr­än i som­ras och då gick det inte att be­ställa ma­te­ri­al. Dess­utom var det svårt att svetsa med tan­ke på vär­men. Då­lig taj­ming in­för EM helt en­kelt, suckar han.

När en möj­lig­het att för­be­reda sig lite ex­tra upp­stod via en spon­sor tog han chansen och åkte till Holland till­sam­mans med den norska re­pre­sen­tanten i svets­grenen. Där kun­de han testa ma­skinerna som an­vänds på EM och köra ige­nom hela upp­lägget un­der någ­ra dagar.

– Inte op­ti­malt, men bättre än in­get alls, kon­sta­terar han.

Till Budapest får han ta med i stort sätt alla typer av verk­tyg utom själva svetsen, som är lika för alla. Bland an­nat kommer olika slip- och mät­verk­tyg få plats i den gustafssonska kof­ferten.

– Svets­ning är verk­li­gen en ma­te­ri­al­sport, vissa har helt sjuka grejer med sig, säger han.

– Men jag bryr mig egent­li­gen inte om mot­ståndet, jag ut­går bara från mig själv.

I den lo­kala de­le­ga­tionen till Budapest in­går även Ax­els lä­ra­re Jörgen Persson. Hans roll blir att agera do­ma­re un­der svets­täv­lingarna.

Annons

– Vi dömer och har koll så att ingen fuskar, säger Jörgen Persson.

Fuskar?

– Vi ser till så att de följer regler och an­vis­ningar, inte även­tyrar sä­ker­heten och bara an­vänder tillåtna saker. All­ting är väl spe­ci­fi­cerat, för­klarar han.

Hur det kommer att gå för det lo­kala hoppet i mäs­ter­skapet åter­står att se.

För Axel Gus­tafs­sons del är upp­le­vel­sen i fo­kus.

– Jag har inga sär­skilda mål. Det här är en chans inte många får. Jag vill njuta av upp­le­vel­sen, ut­vecklas och för­söka att inte gräva ner mig för myc­ket om nå­gon­ting skulle gå fel, säger han.

Vil­ken är den värsta mar­drömmen?

– Att un­der den andra dagen bränna ett stort hål i tryck­kärlet vi ska svetsa, det skulle ta lång tid att rätta till. Egent­li­gen blir det job­bigt vid minsta miss­tag, det mesta tar tid att åt­gärda och tids­pressen är fak­tiskt gans­ka stor, säger han ef­ter lite be­tän­ke­tid.

Ef­ter EM siktar han vidare mot VM i au­gus­ti nästa år.

– Till dess får jag lite läng­re tid att träna, men då är kon­kur­rensen å andra si­dan ännu större, kon­sta­terar han av­slut­nings­vis.

bild 1/5
I första hand är det upplevelsen som lockar Axel Gustafsson. Yrkes-EM brukar vara ett välbesökt evenemang.           Foto: Magnus Wahlström
Svetsningsmästaren Axel Gustafsson förväntar sig inget guld i världsmästerskapen.Foto:  Magnus Wahlström
Axel Gustafsson från Lönsboda har förberett sig noggrant i Ekbackeskolans industrilokal inför yrkes-EM i Budapest nästa vecka. 				      Foto: Magnus Wahlström
Axel Gustafsson från Lönsboda åker till yrkes-EM och deltar i svetsningsgrenen nästa vecka.
Axel Gustafsson från Lönsboda åker till yrkes-EM och deltar i svetsningsgrenen nästa vecka.
I första hand är det upplevelsen som lockar Axel Gustafsson. Yrkes-EM brukar vara ett välbesökt evenemang.           Foto: Magnus Wahlström
Svetsningsmästaren Axel Gustafsson förväntar sig inget guld i världsmästerskapen.Foto:  Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons