Annons

Bråk mellan blocken om talmansposten

Sverige På fredagen presenterade Alliansen sin kandidat till posten som talman i riksdagen, ett drag som fick Socialdemokraterna att se rött.
Publicerad 21 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman (S), presenterar Åsa Lindestam (S) som partiets kandidat till talmansposten.  
Foto: TT
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman (S), presenterar Åsa Lindestam (S) som partiets kandidat till talmansposten. Foto: TT

Det var vid lunchtid som Alliansen vid en presskonferens berättade att de nominerat Andreas Norlén (M) till posten som talman inför valet på måndag.

Andreas Norlén sitter idag som ordförande i konstitutionsutskottet och har varit riksdagsledamot i tolv år.

Annons

Allianspartierna gjorde klart att man kommer att hedra praxis som säger att vice talmansposterna ska gå till riksdagens partier efter storleksordning. Det innebär att man släpper fram Björn Söder (SD) som andre vice talman.

Alliansen kommer dock inte att rösta aktivt på Björn Söder, utan rekommenderar sina ledamöter att rösta blankt.

Att nominera en egen kandidat som talman går dock emot storleksprincipen, då Socialdemokraterna är avseendevärt större än Moderaterna.

Trots detta är det enligt Tobias Billström (M) naturligt med en borgerlig talman.

– Alliansen är det tydligaste regeringsbildande alternativet just nu och därför är det också naturligt att vi gör anspråk på talmansposten, säger Tobias Billström (M).

Vidare gjorde representanterna för Alliansen klart att de inte kommer att släppa några ordförandeposter i riksdagens utskott till Sverigedemokraterna.

Alliansens nominering möttes av med ilska av Socialdemokraterna, som bara timmar senare gav beskedet att partiet nominerar Åsa Lindestam, en riksdagsveteran med 16 år som ledamot i ryggen, (S) till talmansposten.

- Argumentet för det här agerandet verkar inte vara något annat än Moderaternas önskan att oavsett valutslag försöka få regeringsmakten och talmansposten. Vi har försökt att söka samarbete över blockgränserna för att kunna välja en talman med brett stöd i riksdagen, sa Anders Ygeman (S) till ett samlat pressuppbåd.

- Tyvärr har Allianspartierna inte varit intresserade av att föra sådana samtal. Jag beklagar det. Ett brett överskridande stöd hade varit en styrka för talmannen och Sveriges riksdag i detta besvärliga parlamentariska läge.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons