Foto: TT

Grov våldtäktsman åkte fast efter tre år

MALMÖ Våren 2015 utsattes en kvinnlig thaimassör i Malmö för en grov våldtäkt. Polisen säkrade DNA-spår efter gärningsmannen, men hittade ingen misstänkt.
I augusti i år försökte en 26-årig man från Afghanistan att lämna landet genom att smyga sig ombord på en färja. Han åkte fast och har nu kunnat bindas till den grova våldtäkten.

Kammaråklagare Johan Larsson berättar att 26-åringen dömdes till två månaders fängelse för att utan tillåtelse ha tagit sig in på hamnområdet i Göteborg.
Ännu viktigare var att mannen topsades, alltså att polisen tog ett salivprov på honom. Det gav omedelbart en träff och kopplade 26-åringen till våldtäkten.

– DNA-träffen är av graden 4+, det vill säga den starkaste träffen man kan få.
– Det är i princip uteslutet att spåren kommer från någon annan, säger Johan Larsson.
26-åringens DNA har bland annat säkrats på ett snöre som våldtäktsmannen band thai-massörens händer med. Mannens DNA säkrades även på en handduk samt på flera ställen på offrets kropp.
I samband med att mannen genomförde våldtäkten ska han ha hållit en kniv mot kvinnans hals, tagit strupgrepp, slagit henne med knytnäven i ansiktet, knuffat ner henne på en brits och hotat att döda henne.
Men våldet tog inte slut där. Efter våldtäkten ska 26-åringen ha huggit med en kniv mot thaimassören, tagit tag om hennes hår, dunkat hennes huvud i en vägg samt fört in kvinnan i ett angränsande utrymme.

Åklagaren ställer därför mannen till svars för grovt olaga hot, misshandel och försök till olaga frihetsberövande.
– Mannen hade möjlighet att lämna platsen efter att ha fullbordat våldtäkten, men det gjorde han inte. Jag hävdar att det fortsatta allvarliga våldet ska betraktas som nya brott, säger Johan Larsson.
26-åringen förnekar brott. Han medger att han har varit på andra massageinrättningar i Malmö, men förnekar att han besökt thai massagen där kvinnan arbetade.

– Den tilltalade har tidigare bott i Malmö. Han har fått avslag på en asylansökan. Vi har haft en ganska snabb utredning, och har ännu inte kunnat säkerställa mannens status vad gäller medborgarskap, säger Johan Larsson.
Åklagaren kommer framöver att ta ställning till om mannen ska begäras utvisad vid en fällande dom och i så fall till vilket land.
Rättegången äger rum på tisdag den 25 september. Mannen krävs på 113 500 kronor i skadestånd.