Annons

Krysskungen Åberg: ”Vågat ta fighterna”

ÖSTRA GÖINGE Han var helt överlägsen i krysskampen.
Östra Göinge • Publicerad 21 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg var valnatten ...

– ... chockartad, säger han.

Annons

– Jag blev knappt glad, när siffrorna började komma in jublade de runt omkring mig men själv satt jag bara med ansiktet i händerna och var chockad. Det ska ju inte gå, säger han om att Moderaterna fick över 40 procent i en historiskt sett röd kommun som Östra Göinge.

När nu personkryssen är räknade står det klart att Åberg är den store krysskungen. 1 462 kryss (37,58 procent) är en makalös siffra.

– Det är väl först nu det börjar landa, säger Åberg på torsdagen.

Han kunde aldrig drömma om att Moderaterna skulle nå de här succésiffrorna, men när Åberg började inom politiken var han absolut inte nöjd med att hans parti inte var i närheten av makten lokalt.

– Varför fick vi bara 14 procent? Det fanns ju ingen anledning. Vi började resan mot makten 2004 och 2006 blev jag som 23-åring oppositionsråd. 2010 fick vi i femklövern (M, L, C, KD, MP) makten och den har vi förvaltat väl, menar han.

– De senaste åtta åren har vi vänt motgång till framgång.

Miljöpartiet och Liberalerna lyckades inte ta sig in i fullmäktige i år och femklövern spricker. Men tack vare Moderaternas monsterval får den styrande treklövern (M, C, KD) majoritet.

Varför får ni över 40 procent av rösterna?

– Vi har visat beslutskraft. Personligen har jag hela tiden varit ute där det händer, jag sitter inte inlåst på kontoret. Utvecklingen sker bland våra medarbetare och i deras möten med invånarna.

– Sen har vi vågat ta fighterna och alltid stått upp för Östra Göinge.

Annons

Åberg lyfter fram integrationsfrågan, där han tidigt var tydlig med att en liten kommun som Östra Göinge inte kan ta ett oproportionerligt stort ansvar.

– Vi i Östra Göinge ska göra vår del, men vi kan inte göra allt. Och Sverige ska göra sin del, men Sverige kan inte göra allt. Det krävs att alla kommuner i Sverige tar ansvar och det krävs att alla länder tar ansvar. Det har varit min hållning sedan 2013 och jag har varit konsekvent.

Samtidigt som det tveklöst går att tala om en Åberg-effekt vill huvudpersonen själv lyfta fram sina partikamrater.

– Det är en laginsats. Det är många som lagt ner hur många timmar som helst i valrörelsen, säger Åberg.

Och vad händer nu?

– Nu gäller det att kavla upp ärmarna. Det här kräver ännu mer av oss, nu måste vi förvalta det här förtroendet.

Åberg menar att en styrande majoritet innebär ökad tydlighet och en snabbare beslutsprocess.

– Nu kan vi öka takten. Men vårt ledarskap kommer att sättas på prov. Det har varit några bra år, men vi går mot ekonomiskt tuffare tider. Det finns så mycket kvar att göra.

– Vi har alltid jobbat hårt med basverksamheten och det kommer vi att fortsätta med. Sen vill vi öka stoltheten, många gör mycket som är bra här i Östra Göinge och det måste vi våga känna stolthet över.

bild 1/2
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).
Patric Åberg (M).
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons