Annons

EU-rätten gäller alla länder – även Polen

Opinion Ska Polen vara EU-med­lem måste rätts­statens prin­ciper gälla.
Opinion • Publicerad 25 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

EU-kom­mis­sionen har som en av sina upp­gifter att se till att EU-rätten och andra be­slut som fattats inom EU upp­rätt­hålls av alla med­lems­länder. Där­för är det inte ovan­ligt att länder dras in­för EU-dom­stolen för brott mot EU:s för­drag el­ler andra re­gel­verk. Ofta fälls med­lems­landet men ibland har kom­mis­sionen varit för ni­tisk i sitt ar­be­te för att upp­rätt­hålla EU:s makt.

Nu drar kom­mis­sionen Polen in­för dom­stolen. Det är inte första gången men det mest all­var­liga fallet.

Annons

Polens rege­ring har be­slutat att tvinga do­ma­re i Polens Högsta dom­stol i pen­si­on vid 65 års ål­der i stället för vid 70. Det in­skränker rätts­vä­sen­dets obe­ro­en­de, an­ser kom­mis­sionen. Det verk­liga syf­tet är att göra sig av med själv­stän­diga do­ma­re som inte ly­digt följer rege­ringens åsikter utan dömer uti­från rätts­prin­ciperna.

Det här är allt­så inte ett för­fa­ran­de en­ligt § 7, ”atom­bomben”, som kan leda till att landet blir av med röst­rätten inom EU. Det är ett gans­ka ru­tin­ar­tat för­fa­ran­de, om än på ett oer­hört cen­tralt om­rå­de – prin­ciperna för rätts­sy­stemets obe­ro­en­de av po­li­tiska vindar och därmed rätts­sä­ker­heten.

Det är vik­tigt att EU-dom­stolen får pröva den polska rege­ringens för­fa­ran­de. Det är inte det enda ex­em­plet på att rege­ringen vill ce­men­tera sin makt långt bort­om vad grund­lagen stadgar. Ska Polen vara EU-med­lem måste rätts­statens prin­ciper gälla.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons