EU-rätten gäller alla länder – även Polen
EU-kommissionen har som en av sina uppgifter att se till att EU-rätten och andra beslut som fattats inom EU upprätthålls av alla medlemsländer. Därför är det inte ovanligt att länder dras inför EU-domstolen för brott mot EU:s fördrag eller andra regelverk. Ofta fälls medlemslandet men ibland har kommissionen varit för nitisk i sitt arbete för att upprätthålla EU:s makt.
Nu drar kommissionen Polen inför domstolen. Det är inte första gången men det mest allvarliga fallet.
Polens regering har beslutat att tvinga domare i Polens Högsta domstol i pension vid 65 års ålder i stället för vid 70. Det inskränker rättsväsendets oberoende, anser kommissionen. Det verkliga syftet är att göra sig av med självständiga domare som inte lydigt följer regeringens åsikter utan dömer utifrån rättsprinciperna.
Det här är alltså inte ett förfarande enligt § 7, ”atombomben”, som kan leda till att landet blir av med rösträtten inom EU. Det är ett ganska rutinartat förfarande, om än på ett oerhört centralt område – principerna för rättssystemets oberoende av politiska vindar och därmed rättssäkerheten.
Det är viktigt att EU-domstolen får pröva den polska regeringens förfarande. Det är inte det enda exemplet på att regeringen vill cementera sin makt långt bortom vad grundlagen stadgar. Ska Polen vara EU-medlem måste rättsstatens principer gälla.