Annons

Fängslade saud­iska ak­ti­vister prisas för mod

Opinion Tre Right live­li­hood-pris­ta­ga­re som är värda sär­skild upp­märk­sam­het är de tre saud­iska ­ak­ti­vister.
Opinion • Publicerad 25 september 2018 • Uppdaterad 30 november 2021

Right live­li­hood-priset kun­gjordes i går och de pris­ta­ga­re som är värda sär­skild upp­märk­sam­het är de tre saud­iska ­ak­ti­vister, Abdullah al-Ha­mid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair, som fängslats för sina krav på mänsk­liga rät­tig­heter, inte minst för kvin­nor.

När kvin­norna fick rätt att köra bil i Sau­di­ara­bi­en, sågs det som ett första steg mot mind­re kvin­no­för­tryck. Det har den saud­iske kron­prinsen, som i prak­tiken har makten i kung­a­dö­met, inte ac­cep­terat. Hans ”gåva” till kvin­norna ge­nom att ge dem rätt att köra bil var ett skå­de­bröd för att tjusa om­världen. Någ­ra yt­ter­li­ga­re rät­tig­heter för kvin­norna är han inte be­redd att ge.

Annons

Där­för är det myc­ket vik­tigt att saud­iska män­ni­sko­rätts­ak­ti­vister nu prisas. De är dömda till långa straff och lär inte få komma till Sverige i no­vem­ber för att hämta sitt pris. Men priset är ett av de mest upp­märk­sammade i världen, det kallas ibland för det al­ter­na­tiva No­bel­priset. Där­för kommer det att ir­ri­tera dik­ta­torn i Ri­yadh och, än vik­tigare, upp­muntra dem i de­ras fort­satta kamp.

Priset delas med två per­soner som ar­be­tar för att för­bättra för­ut­sätt­ningarna för jord­bruk, Yacouba Sawadogo från Bur­ki­na Faso, som ”stoppat öknen” ge­nom skogs­plan­ter­ing, och den au­stra­li­en­siske ag­ro­nomen Tony Rinaudo som ar­betat i Af­ri­ka på liknande sätt. De har ar­betat med en för pla­neten livs­av­gö­ran­de fråga.

Två la­tin­ame­ri­kanska ju­rister som ar­be­tar för att stärka rätts­vä­sen­det mot kor­rup­tion får he­ders­priset.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons