Foto: TT

Madsens livstidsdom fastställd

Köpenhamn På onsdagen fällde landsretten, den danska motsvarigheten till hovrätten, sitt avgörande om Kim Walls mördare, Peter Madsen.
Det står nu klart att livstidsdomen står fast.

Klockan tre på onsdagseftermiddagen, efter att rätten hållit överläggningar ett par timmar, fördes Peter Madsen åter igen in i rättssalen på Østre Landsret, ett stenkast från Amalienborg och Fredrikskyrkan i Köpenhamn. Nu ska domen förkunnas inför Kim Walls föräldrar, hennes pojkvän, journalister och åhörare, några av dem har väntat hela natten för att få plats.
Danska TV2:s utsände beskriver hur Madsen går in i rättssalen och ler mot sina tre väninnor som sitter där, särskilt till den tidigare fängelsevakt som han inlett ett förhållande med. Hon ler tillbaka.

Den sista rättegångsdagen har innan rättens överläggning gett möjlighet för såväl åklagare som försvarsadvokat och Madsen själv att uttala sig. Åklagare Kristian Kirk Petersen har talat om Madsen som en ”cynisk, perverterad och beräknande” person sagt att han aldrig tidigare hört talats om någon som våldtagit någon med kniv och skruvmejsel.

Försvarsadvokaten Betina Hald Engmark å sin sida frågade sig bland annat om det var mediernas bevakning som fått tingsrätten att döma till livstids fängelse och poängterade, med riktning mot åklagaren, att Madsen faktiskt inte är dömd för våldtäkt utan för ”annan sexuell gärning än samlag”.

Madsen själv tog kortfattat vara på sin möjlighet att yttra sig innan det var dags för överläggning.
– Jag har inget annat att säga än att jag är väldigt ledsen. Det är emotionellt. Jag är väldigt ledsen för Kims släktingar för det som har hänt.

Så föll då domen. Byrettens dom, livstids fängelse – det strängaste straffet i den danska lagboken, står fast.
– Det är tal om ett fall med en grovhet av osedvanlig grad, konstaterade domaren.
– Det föreligger ganska försvårande omständigheter i det att brottet varit planlagt i detalj.

Dansk TV2 beskriver förloppet: försvarsadvokaten slår ihop sin dator; Peter Madsen ser upp mot pressen och blir förd ut. På vägen stannar han till och ler mot den tidigare fängelsevakten och säger något kort till henne.
Sedan är rättsfallet över, För Peter Madsen väntar ett mycket långt fängelsestraff. Ett danskt livsstidsstraff kan inte tidsbestämmas förrän efter 12 år och de som dömts till det sitter i genomsnitt 16 år i fängelse.

Läs mer: