Fängelse vid återfall för seriebedragare

hässleholm En 24-årig man från Vittsjö dömdes under onsdagen till två månaders fängelse av Hässleholms tingsrätt för bedrägeri.
Mannen döms även att betala tillbaka de drygt 36 000 kronor han lurat av sina offer.

Det var under sommaren 2017 mannen, som behandlades för sitt spelmissbruk i kriminalvårdens regi, startade en våg av bedrägerier där han under fingerade namn sålde musikutrustning på nätsidan Vend.se.

Från maj 2017 till september 2017 har mannen sålt mikrofoner, syntar, effektpedaler och ljudkort under fem olika namn.
Mannen lade ut annonserna på säljsajten Vend.se med bilder han hittat på nätet.
När en spekulant nappade på annonsen skickade 24-åringen en bild på en förfalskad fraktsedel för att bevisa att varorna skickats.
Kunderna skickade över pengarna till mannens bankkonto men några varor dök aldrig upp.

24-åringen dömdes i april förra året till skyddstillsyn av Kristianstad tingsrätt för 13 fall av stöld, 58 fall av bedrägeri samt sex fall av trolöshet mot huvudman.
Skyddstillsynen var villkorad med att mannen undergick behandling för sitt spelmissbruk.
Men mannen hade svårt att svara på behandlingen och drygt tre veckor efter att domen avkunnats var mannen igång igen.
24-åringen själv menar att behandlingen inte passade honom bra eftersom den inte var inriktad på spelberoende utan mer hur man arbetar med sig själv.

Han menade även att han gjort egna ansträngningar för att begränsa sitt spelmissbruk.
Som exempel har mannen och hans flickvän spärrat hans dator från spelande på nätet och han deltar regelbundet på Spelberoendes föreningsmöten.
Enligt frivården kommer han ifrån en ordnad social situation men de anser samtidigt att mannen har riskbeteende för återfall i brott.
Som tidningen skrivit tidigare ville mannens försvarare att han åter skulle få skyddstillsyn med behandling för sitt spelmissbruk medan åklagaren ansåg att tingsrätten skulle döma mannen till fängelse i sex månader.
Tingsrätten valde att gå en mellanväg eftersom mannen brutit mot villkoren för skyddstillsynen och dömde mannen till fängelse i två månader.
24-åringen ska även betala ska även betala tillbaka 36 000 kronor sina offer och stå för delar av rättegångskostnaderna. Totalt dömdes mannen att betala 39 000 kronor.
Mannen erkänner brotten.

Dagens fråga

Har du vinylspelare hemma?

Loading ... Loading ...