Fiberutbyggnad ska påbörjas till våren

ÖSTRA GÖINGE Hoppet om fiber på landsbygden tändes på nytt efter IP-Onlys besök i Nedanbäck.
– Ett mycket positivt möte, säger Ingrid Persson på Nedanbäcks gård.

Ingrid Persson är en av de drivande krafterna lokalt för fiber på landsbygden i de norra delarna av Östra Göinge. Hon företräder Östanå-Glimåkra fiberförening, som tillsammans med fiberföreningarna Högsma-Gummarp, Arpnet (Boalt) och Dönaberga-Hylta bjudit in IP-Onlys till Östra Göinge.
Det fanns ett stort missnöje från de lokala fiberföreningarna, som undrade varför byggstarten dröjde och – framförallt – varför det inte lämnades tydliga besked.
På måndagskvällen kom representanter från IP-Only, bland andra vd Frida Westerberg, till Nedanbäck för ett möte med fiberföreningarna. På plats var även kommunens fibersamordnare Pia Vinge-Ståhle.

Och efter mötet var det positiva tongångar.
Fiberföreningarna var nöjda med IP-Onlys besked: Andra kvartalet 2019 ska grävmaskiner och tekniker vara på plats och fibernät börja byggas.
– Det är mycket positivt att de kom. Vi hade ett bra och konstruktivt möte. De lyssnade och vi fick svar på våra frågor. Och naturligtvis välkomnar vi att IP-Onlys vd utlovar att fiberutbyggnad kommer att påbörjas så snart detaljprojektering och markavtal är klara, säger Ingrid Persson.

Enligt IP-Onlys representanter har bolaget haft vissa utmaningar, men nu rullar fiberutbyggnaden igen. ”Under hösten och vintern kommer IP-Only att samförlägga fiberkabel med Eon. Detta är en del av den grundläggande staminfrastrukturen för att fibrera Östra Göinge. Samtidigt pågår just nu den del av fiberutbyggnaden som gäller den detaljprojektering som krävs för att påbörja områdesnätet. Detaljprojekteringen och upphandlingen av entreprenörer beräknas vara klar i mars 2019,” meddelar företaget i en skrivelse.

– Med facit i hand ser vi att vi var för optimistiska vad gäller möjligheterna till en bred och snabb fiberutbyggnad på landsbygden. Det handlar om tillgång till entreprenörer med kunskap, tillståndshantering och tusentals markavtal som måste på plats på väldigt kort tid. Förutsättningarna är helt enkelt svårare, säger Fredrik Karlsson, chef för IP-Onlys fiberutbyggnad.
Detta har inneburit förseningar för Östra Göinge.
– Fiberföreningarna och kunderna har haft stort tålamod med oss. Något vi är tacksamma för. Att bygga ut digital infrastruktur är en komplex verksamhet men våra höga ambitioner kvarstår, säger Karlsson.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...