Annons

Välkommen kamp mot sopdumpning

Opinion Att dumpa icke-återvinningsbara sopor på en återvinningscentral är inte bara en sanitär olägenhet, utan ett brott mot nedskräpningslagen.
Opinion • Publicerad 27 september 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Att dumpa icke-återvinningsbara sopor på en återvinningscentral är inte bara en sanitär olägenhet, utan ett brott mot nedskräpningslagen. Sopdumpning är ett växande problem runt om i landet, vilket är allvarligt och dessutom provocerande för dem som sköter sin sophantering snyggt.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som har hand om återvinningsstationerna, har sökt tillstånd till kameraövervakning på två stationer: en i Malmö och en i Helsingborg. De hoppas på att det ska vara avskräckande, men också på att kunna göra polisanmälningar om svåra regelbrott upptäcks. Det ska motverka att man måste lägga ner återvinningsstationer där det skräpas ner mycket, vilket har fått ske tidigare. Förhoppningsvis får de tillstånd till övervakningen, så man kan få bild av vem som dumpar sopor i stor skala och kanske till och med varför. Förhoppningsvis kan det leda till åtgärder för att motverka det.

Annons

Om folk ser att andra inte sköter sophanteringen kan det leda till en negativ spiral. Vem orkar åka till tippen om grannarna dumpar grovsopor utanför ens dörr?

Hyresvärdar borde förmodligen dessutom göra det lättare att bli av med grovsopor. Alla har inte bil och orkar inte slänga tunga saker även om de haft det. En container några gånger om året brukar vara en populär lösning i storstadsområden där många saknar bil. Det är säkert dyrt, men det är det att behöva sanera återvinningsstationer hela tiden också.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons