Annons

Buskörning kunde ha orsakat krasch

IGNABERGA. Buskörning på Hässleholms flygklubbs landningsbana hade kunnat leda till en allvarlig krasch.– Det är bara att tacka sin lyckliga stjärna för att det inte hände något, säger Hans Pålsson.
Hässleholm • Publicerad 28 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Hässleholms flygklubb flyger lätta plan som kräver ett jämnt underlag för säkra landningar. Foto: Hans Bryngelson/arkiv
Hässleholms flygklubb flyger lätta plan som kräver ett jämnt underlag för säkra landningar. Foto: Hans Bryngelson/arkiv

Det var i måndags morse en medlem i klubben upptäckte bilspår på landningsbanan.

Inspelat material från en webbkamera på området visade att flygklubben haft objudna gäster – på bilderna ses tre fordon som kör och sladdar rundor på hela landningsbanan och även hela sträckan mellan den och hangaren.

Annons

Leken hade kunnat få allvarliga konsekvenser om ett plan landat och träffat området där marken blivit uppkörd och ojämn.

– Sådana här skador syns ju inte uppifrån luften och om ett hjul fastnat hade det troligtvis gått sönder och planet kraschat. Och med den typ av flygplan vi flyger hade det blivit riktigt allvarliga skador, säger Hans Pålsson.

Enligt filmen skedde buskörningen vid klockan 23.45 på fredagskvällen och hela förloppet var över på fem minuter.

På flygfältet har man problem med avrinningen på landningsbanan. När det regnar lite kraftigare rinner vattnet inte undan direkt vilket resulterar i att gräsytan blir mjuk och väldigt omtålig.

Tack vare att marken var torr i fredags blev skadorna begränsade – buskörningen resulterade i endast en lite allvarligare skada i landningsbanan och den har nu kunnat repareras.

Tur var också att det inte landade några plan på flygplatsen innan en medlem i flygklubben upptäckte skadegörelsen på måndagsmorgonen.

– Det är ju inte bara vi medlemmar som använder flygfältet, utan det är öppet för alla att landa där, säger Hans Pålsson.

Att bilisterna kunnat ta sig in på flygfältet beror på den mänskliga faktorn – någon hade helt enkelt glömt att låsa vägbommen till området.

– Det vi är väldigt arga över är själva tilltaget, att över huvud taget köra in där. Det är bara att tacka sin lyckliga stjärna för att det inte hände något, säger Hans Pålsson.

Händelsen är anmäld till polisen, som rubricerar det hela som skadegörelse.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons