Annons

Het höst för komiker på scen och på spåret

Kultur och Nöje Lördag 29 september kan man se honom på Slagthuset i Malmö när han som en av komikerna i Raw på turné intar scenen. Den 4 oktober testar han nya föreställningen Frågornas herre på Blå båten i Malmö – och senare i höst kan man se honom i TV4:s Parlamentet och i SVT:s På spåret, där han tävlar tillsammans med Bea Uusma. En fullspäckad höst väntar Kristoffer Appelquist.
Publicerad 28 september 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Kristoffer Appelquist är högaktuell i Skåne och i tv-rutan. Foto: TT
Kristoffer Appelquist är högaktuell i Skåne och i tv-rutan. Foto: TT

– Det är roligt att komma till sin gamla hemstad och till lokalen där jag har kört många av mina egna föreställningar, säger Kristoffer Appelquist på telefon från Stockholm.

– Och så kan de gamla klasskompisarna chansen att komma fram och säga: ”Jag har aldrig gillat dig”, fyller han i.

Annons

Men det har förstås aldrig hänt. Däremot kom en gång en tjej som gått i en parallellklass fram och sa att hon varit kär i honom när de gick i skolan men inte vågat säga något.

Vänliga vibbar alltså. Och lite mindre rått är kanske också humorn på Raw Comedy Club nu för tiden, menar Kristoffer Appelquist. Samtidigt har standup-komedin fått ett så stort genomslag att folk fattar det där med humor bättre – och man kan i princip skoja om vad som helst.

– Från början startades ju Raw av en arg och ung Mårten Andersson. Titeln är tagen från Eddie Murphys legendariska film. När Raw började hade vi inte fyllt 30, nu är vi småbarnsföräldrar och Raw handlar mer om Raw-food än fula ord i micken, säger Kristoffer Appelquist.

Förutom Kristoffer Appelquist och Mårten Andersson ingår också Messiah Hallberg, Carl Stanley och Petrina Solange i Raw-turnén.

Inspelningarna av årets säsong av På Spåret pågår som bäst och det var nyligen man avslöjade vilka par som ska tävla. Ett av dem är Kristoffer Appelquist och Bea Uusma som klarade sig bra förra gången de var med.

Har du pluggat inför årets omgång?

– Ja, på sätt och vis, men inte systematiskt. När jag köper tuggummi tänker jag: ”Tänk om det kommer en fråga på vad det innehåller”? Och när jag hör namnet på en stad tänker jag: ”Jag måste veta i vilket län den ligger!”

Det låter mer som om du blivit lite paranoid?

– Ja, det blir lite så ...

I tv-rutan kan man också se Kristoffer i Parlamentet i höst, men den som efter lördagskvällen på Slagthuset vill se honom live på närmare håll i den gamla hemstaden kan bege sig till Blå båten i Malmö den 4 oktober. Där ska han testa sin nya show Frågornas herre. Publiken måste ha med sig en fråga på en lapp i handen in genom entrén, alla frågorna läggs i en skål och Kristoffer drar och besvarar. Allt improviseras fram på plats och förhoppningsvis blir svaren galet roliga.

Annons

Vilken är den värsta frågan du kan tänka dig?

– Det är nog något om vikt och hälsa och mat. Då blir det väldigt privat. Men samtidigt, i den situationen när folk tittar på en och man läser frågan blir man bjussig. Det blir intimt. Jag tycker att livemötet mellan artist och publik har ett extra värde, det blir ett riktigt möte. Det är värt mycket nu i denna tid när man kan sitta på toa och streama tv-serier på mobilen.

Fakta:

Appelquist i Skåne:

På Slagthuset i Malmö den 29 september med Raw Comedy Clug.

På Blå båten den 4 oktober med Frågornas herre.

I Teckomatorps Folkets hus, Humorfabriken den 17 oktober.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons