Annons

Humoristisk och överraskande thriller

Film/recension Peter Eliasson ger fyra pantrar i betyg till A simple favor.
Publicerad 28 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
A Simple Favor. Foto: Peter Iovino/Lionsgate via AP
A Simple Favor. Foto: Peter Iovino/Lionsgate via AP

Paul Feig har en tämligen lyckad meritlista. Från megasuccén Bridesmaids via actionkomedin The Heat och spionlustigheten Spy till den underskattade kvinnliga versionen av Ghostbusters har han levererat god skrattframkallande underhållning.

A Simple Favor utgör dock inte en alldeles logisk fortsättning på filmografin. Humorn här är visserligen en given ingrediens, men den är subtilare, mer satirorienterad och inte särskilt rakt på. Istället är det här i första hand en thriller med oväntade vändningar och vissa noirtendenser, som definitivt håller intresset vid liv från början till slut.

Annons

Stephanie är den präktiga ensamstående vloggande mamman medan Emily är den lika krasst cyniska som tjusiga PR-chefen, och aldrig mötas de två. Inte i normala fall det vill säga. Men eftersom deras söner råkar gå på samma skola och kommer bra överens blir de vänner och cocktails med tillhörande utbyte av förtroenden en regelbunden rutin. Vänskapen fortsätter växa, men när Emily plötsligt försvinner efter att ha bett Stephanie sitta barnvakt åt sonen står det snabbt klart att något inte stämmer. Efter att ha gjort en del egna efterforskningar kontaktar hon och Emilys man Sean polisen.

Mer än så här ska inte avslöjas av handlingen. Jag nöjer mig med att säga att det hela är långt ifrån förutsägbart och att Emilys förflutna präglas av en hel del tragik och mörker som vare sig Sean eller Stephanie har det minsta aning om. Dessutom är de inblandade inte alltid vad de utger sig för. Eller?

Det här är såväl smart och roligt som skruvat och flyhänt berättat, Och Anna Kendrick och Blake Lively i huvudrollerna ger intryck av att ha haft hur skojigt som helst med sina rollfigurer. Vi talar i termerna ett riktigt gott alternativ till The Girl on the Train och Gone Girl.

Fakta:

FILM

A simple favor

Regi: Paul Feig

Medverkande: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Goulding, Andrew Rannelis, Linda Cardelli

Betyg: 4

Peter Eliasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons