Magnus Åkesson, Arne Forsell och Inrene Bratt Persson förbereder inför utställningen i Gallerian. Foto: Stefan Olofson
Tittskåp med tavlor. Foto: Stefan Olofson
Kerstin Ek Svanetsson, Ulf Råvik och Arne Forsell i utställningslokalen. Foto: Stefan Olofson
Arne Forsell, Irene Bratt Persson och Magnus Åkesson tycker att utställningslokalen är perfekt. Foto: Stefan Olofson
Magnus Åkesson visar lådan man kan lägga sin röst på vilket konstverk som tilltalar mest. Foto: Stefan Olofson
Några av tavlorna i utställningen. Foto: Stefan Olofson

Konst i butik hela veckan

Hässleholm I år utökas Konstens vecka med en egen utställningslokal i före detta Gallerix lokal i Gallerian. På lördag den 29 september är det invigning och utställningen lever vidare till den 6 oktober.

Förra året kunde konsten enbart beskådas i butikernas skyltfönster. Det fungerade hur bra som helst, men nu drar man upp arrangemanget ett snäpp med en egen lokal, där alla konstnärer representeras med ett eget verk.

Det råder full aktivitet i lokalen när tidningen är på besök. Alla tavlor är inte hängda och medlemmarna i Konstföreningen diskuterar hur tavlorna ska exponeras för att göra sig bäst.
Ulf Råvik, vice ordförande i Hässleholms Konstförening tar sig en funderare med handen om hakan.
– Eftersom vi inte kunde utse någon som var villig att bli ordförande vid årsmötet så får jag steppa in, säger han och fortsätter:
– Det här är ett bra sätt att visa hässleholmarna våra lokala konstnärer. Den tomma butikslokalen är en fin arena som ger en samlad bild av utställarna. Sedan kan man gå runt och titta på dem var och en i skyltfönstren. Det uppskattades förra året och gör det säkert i år också, säger Ulf Råvik.

Det kräver mycket arbete och förberedelser för att ro i land Konsten vecka. Lasset dras av föreningens medlemmar. Mycket ska synkas och tavlor och skulpturer ska packas upp och sättas på plats.
I år görs Konstens vecka i samarbete med Sveriges Konstföreningar och Hessle City.
Citysamordnare Johan Jönsson har besökt alla butiker och fått dem att ställa upp med plats i sina fönster.
– Vissa har undrat om det fungerar att hänga tavlor i deras skyltfönster. Men det har gått bra och det är bara positivt. Det blir trevliga inslag och kan locka besökare till butikerna, säger Johan Jönsson.

Kerstin Ek Svantesson medverkar i utställningen och deltar i upphängningen av tavlorna.
– Jag förväntar mig glada miner. Vi bjuder på mycket fin konst, som väcker nyfikenhet. Konstföreningen behöver fler medlemmar så det finns möjlighet för alla intresserade att gå med. Det kostar bara 200 kronor om året. Medlemmar får fina konsterbjudanden.

Magnus Åkesson visar upp lådan, som placeras vid entrén till utställningslokalen alla kan lägga sin röst på den konst som tilltalar dem bäst.
‑ Den som får flest röster får ställa ut på Statt och det namn som dras bland de som röstat vinner en present som Hessle City skänker
Konstens Vecka är ett riksomfattande arrangemang som äger rum vecka 40 varje år. Lördag den 6 oktober avslutas konstveckan.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ha du handlat all midsommarmat?

Loading ... Loading ...