Det blev långa köer vid Stora Bältbron i Danmark. Foto: TT
Köerna ringlade långa vid Öresundsbron på den danska sidan.. Foto: TT
Foto: TT
Öresundsbron är stängd i riktning mot Sverige. Orsaken är en "speciell händelse", uppger Öresundsbrokonsortiet. Foto: Johan NIlsson / TT
Öresundsbron är stängd i riktning mot Sverige. Orsaken är en "speciell händelse", uppger Öresundsbrokonsortiet. Foto: Johan NIlsson / TT
Helsingörsfärjan stängdes i samband med polisjakten. Foto: TT

Stor polisjakt efter tre grovt kriminella

Öresund Efter en omfattande polisinsats hittade dansk polis den misstänkta svenskregistrerade stulna Volvon under fredagskvällen. Men polisen är mycket förtegen om insatsen och om de gripit de tre grovt kriminella personerna som jagades.

– Det enda jag kan säga är att vi är säkra på att vi hittat rätt bil, säger Riad Tolba som är presstalesperson vid polisen i Köpenhamn till DN.
Strax efter beskedet om att dansk polis sannolikt hittat den stulna svenska hyrbilen slog man till mot en gård på Fyn, enligt Ekstrabladet.
Enligt uppgifter till tidningen hördes en handfull smällar strax innan polisen tog sig in på gården.

Det var strax före klockan 14 på fredagen som Öresundsbron stängdes för trafik i riktning mot Sverige, då dansk polis och militär jagade tre personer i en svenskregistrerad bil. Orsaken beskrevs inledningsvis som en ”särskild händelse” vid Kastrup. Bron stängdes på begäran av dansk polis.

Klockan 15.30 meddelade polisen att man efterlyser en svenskregistrerad svart Volvo V90 med registreringsnummer ZBP 546. I bilen – som ska vara en stulen hyrbil –  ska det befinna sig tre personer misstänkta för samröre med grov kriminalitet. Bilen ska vara anmäld stulen på Sturup den 24 september, enligt Ekstrabladet.

Vittnen som har sett bilen uppmanas kontakta polisen på 112. Polisen understryker att man inte själv ska ta kontakt med de misstänkta personerna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska ärendet gälla en misstänkt kidnappning. Bilen, som beskrivs som en hyrbil från Stockholm, ska enligt polisen stoppas ”till varje pris”.

Danska Politiken skrev att ärendet beskrevs som en ”man hunt”.

Enligt vittnen till danska medier så flyger flera danska militärhelikoptrar över området kring Köpenhamn och tungt beväpnad polis ska ha setts kontrollera fordon på motorvägen vid Holbaek.

Det danska försvaret bekräftade vid 14.20-tiden för danska TV2 att de samarbetar med polisen.

Köpenhamns polis bekräftade inledningsvis på Twitter att en större polisinsats var i gång, men ville inte gå in på detaljer kring vad ärendet gällde.

Enligt svensk polis så ska det inte finnas orsak till oro för den som befinner sig i Köpenhamn.

– Jag har inga uppgifter om att man behöver vara det. Men den frågan får ni ställa till dansk polis, som får kommentera sina egna ärenden, säger Anna Göransson på polisens ledningscentral.

Färjetrafiken mellan Rödby – Puttgarten, Gedser – Rostock samt Helsingborg – Helsingör stängdes av. Även bron över Stora Bält stängdes samt tåg- och färjetrafiken till och från Själland.

Vid 15-tiden öppnades Öresundsbron igen. Samtidigt återupptågs tågtrafiken till och från Själland.

I onsdags jagade dansk polis en man som rymt från ett sjukhus i Nyköping, men om det finns ett samband mellan rymningen och den pågående händelsen är oklart.

Det var vid 16-tiden motstridiga uppifter om Helsingörsfärjorna fortfarande var inställda. Flygtrafiken på Kastrup påverkades inte av polisinsatsen.

Vid 16.30-tiden meddelade Köpenhamnspolisen via Twitter att alla transportförbindelser var öppna.

På en pressträff vid 19-tiden uppgav dansk polis att bilen som man misstänker är den svenskregistrerade Volvon har hittats.
Det finns ingen anledning att känna oro med anledning av polisjakten, menar den danska polisen som uppmanar alla med information att kontakta dem.
En massiv polisinsats pågår i landet efter vad som enligt uppgifter ska vara en misstänkt kidnappning.

Köpenhamnspolisen gick ut på Twitter vid 20-tiden och meddelade att kontrollerna har upphävts vid samtliga transportförbindelser och beklagar alla de problem som detta har medfört för folk och hoppas på förståelse. Men polisen var förtegen om någon av de tre misstänkta gripits.