Det osannolika blir mer sannolikt

Det hände egentligen inte särskilt mycket i den första talmansrundan. Det som hände var sannolikt. Samtidigt blev det osannolika lite mer sannolikt.
Ulf Kristersson har talat med Stefan Löfven för att sondera terrängen. Centerpartiet och Liberalerna vill se en faktisk överenskommelse med Socialdemokraterna, medan Moderaterna tycker att det går att tillträda som regering i alla fall.
Ingen som har träffat Stefan Löfven tror att han skulle sätta sig i en regering som inte leddes av Socialdemokraterna eller ens hjälpa en regeringen som han själv inte ledde. Den före detta fackförhandlaren gillar inte att förlora.
Efter att Jan Björklund sade under fredagen att det enda alternativet till samarbete med Socialdemokraterna är extra val, så blev det osannolika extra valet något mer sannolikt av Stefan Löfvens nej, om än inte mycket.
Fler och fler moderater tycker nu att man ska samarbeta med SD. Alliansen har förhoppningsfullt kallats splittrad av meningsmotståndare sedan dess tillblivelse, men nu är den verkligen splittrad. En regering med någon form av samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna utan Centerpartiet och Liberalerna är lite mindre osannolik.
Annat har blivit mindre sannolikt. Som en borgerlig fyrpartiregering.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är sommaren den bästa årstiden?

Loading ... Loading ...