Annons

Tårtan landar på scen i Malmö

Publicerad 29 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

De tre syskonen Frasse, Jana och Hilding är sjömän (och en sjökvinna!) och har nu kommit i land efter flera år till havs. Av en slump får de ta över ett bageri – trots att ingen av dem kan något om bakning. Det blir en sprudlande och tokig föreställning med mycket förvirring, bakverk och en förrymd apa.

– Den ska vara till för att ungarna ska skrika, det är full fart hela tiden och det blir mycket publikreaktioner, säger regissören och Moomsteaterns konstnärliga ledare Per Törnqvist.

Annons

Tårtan, var ursprungligen en tv-serie för barn skriven av Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson. Den hade premiär i TV1 1973. Pjäsen, också den skriven av De Geer och Alexandersson, är en del i ett samarbetsprojekt med tre andra teatergrupper, finansierat av Allmänna arvsfonden, som syftar till att stärka teatrar med skådespelare med intellektuella funktionsvariationer.

De tre huvudrollerna har under turnén spelats av Moomsteaterns professionella skådespelare, och i Östersund, Göteborg och Stockholm har de bildat nya ensembler tillsammans med skådespelare från teatrar på plats. Första versionen arbetades fram tillsammans med inlånad gästensemble från de dagliga verksamheterna Teater Kulturhuset i Malmö och Frösunda Annorlunda i Vellinge, vilket betyder att när pjäsen nu spelas med Moomsteaterns egen ensemble är det den femte versionen.

– Den här sköna 70-talspjäsen passade för oss i och med att det är tre tydliga huvudroller och ett antal övriga roller som teatrarna kan repetera in, säger Per Törnqvist.

Hur har pjäsen utvecklats?

– Den har utvecklats jättemycket på det sättet att skådespelarna är så olika i karaktär. Vi har fått jobba om föreställningen beroende på vilka som har varit med så att alla kan glänsa med sin kompetens, säger Per Törnqvist.

Dennis Nilsson är en av Moomsteaterns professionella skådespelarna som varit med under hela resan och gör rollen som den förvirrade Frasse.

– Frasse är en kille som är förvirrad till tusen och totalt älskar mat. Han är väldigt glad och tycker om sina syskon väldigt mycket. Det är tur att han har dem, de håller koll på honom, säger han.

I december förra året började de repa in de första scenerna.

– Det har varit väldigt lärorikt, väldigt tufft och väldigt mycket repetitioner. Det har varit tuffare än jag trodde, men också roligare. Vi har fått ta ett större ansvar och lära de andra skådisarna när vi varit ute på turnéerna.

Förra våren kunde man se Dennis Nilsson i rollen som dragqueenen Doris i föreställningen Makt.

Annons

– Den här rollen som Frasse är helt annorlunda än de jag gjort innan. Han är den roligaste man kan spela.

Föreställningens målgrupp är barn från 5 till 8 år – en åldersgrupp som inte brukar vara sen att ge direkt respons.

– Det är häftigt, barnen är verkligen med och skriker ”det är inte en apa, det är en gorilla!”, ibland får man kämpa för att hålla masken. Ibland hör vi inte oss själva och då vet vi att vi gör något bra.

Vad har Tårtan för tema?

– Temat är att det är okej att inte veta allt exakt. Bagarna vet inte hur man driver ett bageri, men det är lugnt, man lär sig. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra, som här, säger Dennis Nilsson med ett skratt. Pjäsen handlar om att våga och att kasta sig ut.

Den 5 oktober är det dags för nypremiär på Moomsteatern.

– Det känns kul, det ska bli väldigt roligt att möta Malmöpubliken och få spela den under en längre period. Jag känner mig inte nervös, jag kan ju mitt. Men det är klart att jag kommer att jag känner mig lite nervös för mina kollegors skull som gör den här för första gången, och kommer stötta dem och se till att det blir bra för dem. Det känns fint att kunna göra det, säger Dennis Nilsson.

bild 1/4
De tre syskonen Jana (Johanna Friberg), Hilding (Ronnie Larsson) och Frasse (Dennis Nilsson) har lämnat sjömanslivet och blir av en slump ägare till ett bageri. Pressbild
Dennis Nilsson spelar rollen som Frasse. Foto: Matilda Arborelius
De tre syskonen Frasse (Dennis Nilsson), Jana (Johanna Friberg) och Hilding (Ronnie Larsson) har lämnat sjömanslivet och blir av en slump ägare till ett bageri. Pressbild
De tre syskonen Hilding (Ronnie Larsson), Frasse (Dennis Nilsson), Jana (Johanna Friberg) och har lämnat sjömanslivet och blir av en slump ägare till ett bageri. Pressbild
De tre syskonen Jana (Johanna Friberg), Hilding (Ronnie Larsson) och Frasse (Dennis Nilsson) har lämnat sjömanslivet och blir av en slump ägare till ett bageri. Pressbild
Dennis Nilsson spelar rollen som Frasse. Foto: Matilda Arborelius
Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons