Annons

Krutgummor den svåraste boken

Kultur och Nöje Hon har gjort succé världen runt med sina böcker om pensionärsligan. Nu är Catharina Ingelman-Sundberg tillbaka med en ny roman där en grupp äldre kvinnor tar upp kampen mot krigsherrar och vapenindustrin.
Publicerad 1 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I Catharina Ingelman-Sundbergs nya roman Krutgummor på krigsstigen befinner vi oss på kursgården Seniorboost på Österlen. Här arrangerar 74-åriga Dagny kurser i yoga, keramik, vinprovning och karate och hennes syster Marie och hennes man Nils står för maten.

När Dagny övertalar Marie att de ska starta en kurs i civil olydnad och dra igång en fredsrörelse för äldre kvinnor blir det startskottet för Mormödrar för fred. Med Europes The final countdown som signaturmelodi bestämmer de sig för att slå till mot krig och vapen med sina alldeles egna medel. När kursgården dessutom får två skumma vapenförsäljare till grannar drar ett både dråpligt och djupt allvarligt äventyr igång.

Annons

Idén till Krutgummor på krigsstigen fick Catharina Ingelman-Sundberg när hon träffade en kvinna som är aktiv i norska fredsorganisationen Bestemödre for fred.

– När de demonstrerar utanför Stortinget stannar politikerna och pratar med dem eftersom de inte upplevs som ett hot. Kommer det däremot tusen demonstranter blir politikerna rädda. Det var ett perspektiv jag inte hade tänkt på, säger Catharina Ingelman-Sundberg. Sedan träffade jag också en fransk filmstjärna som ville spela Märta i min pensionärsliga. Eftersom jag skrivit option till SVT för de böckerna var jag tvungen att säga att det var upptaget. Hon såg så ledsen ut så jag lovade skriva något annat till henne. Det blev början på Krutgummor på krigsstigen.

– Sedan hade mina tre böcker om pensionärsligan blivit bestsellers internationellt och vad gör man då för att ladda om? Då tänkte jag – vad är det svåraste man kan ge sig på att skriva? Jo, en underhållande bok om krig och fred. En rolig bok om ett allvarligt ämne där jag samtidigt kunde informera om vad som händer och sker. Som förebild hade jag Chaplins Diktatorn.

Catharina Ingelman-Sundberg var från början marinarkeolog och forskare men sadlade om till journalist och så småningom författare. Hon har skrivit populärvetenskapliga böcker, historiska romaner och fick sitt stora genombrott med Kaffe med rån – den första boken om pensionärsligan. Den följde hon upp med ytterligare två böcker om det uppfinningsrika och brottsbenägna gänget.

– Jag har alltid haft ett syfte med det jag skriver, säger hon bestämt. Med de vetenskapliga böckerna ville jag skriva om vetenskap så att folk hade trevligt och lärde sig något samtidigt. Sedan ville jag gå vidare och det blev historiska romaner där jag valde att skriva om saker som inte är så berättat. Efter det blev det nutid med pensionärsligan och där ville jag också ta upp angelägna ämnen. Kaffe med rån kom till för att jag ville skriva om äldrevården och i Rån och inga visor handlar det om finansvärlden.

En viktig ingrediens i alla Catharina Ingelman-Sunbergs nutida romaner är humor. Böckerna om pensionärsligan bjuder många gapskratt och fniss och det gäller i högsta grad för Krutgummor på krigsstigen. Kvinnorna i Mormödrar för fred tvekar inte att göra annorlunda aktioner som kittlar skrattnerverna. De klär ut sig i självlysande skelettkläder, äter surströmming i häktet, bakar ekivoka lussebullar och gruppens äldsta medlem, Greta, blir en skicklig hacker som byter ut krigshetsande inlägg på nätet mot fredligare sådana.

– Jag älskar bus, säger Catharina Ingelman-Sundberg med tydlig förtjusning. Nu kan jag ligga bekvämt i soffan och hitta på en massa roliga saker och behöver inte utföra det själv.

Skrattar du mycket åt dina egna tokiga påhitt?

– Nu rodnar jag lite, men det gör jag faktiskt. När jag skriver är jag där mitt i händelsernas centrum oavsett om det handlar om att råna en bank eller demonstrera i Karlskoga och händer det en massa dumheter så skrattar jag så klart.

Att huvudpersonerna i Krutgummor på krigsstigen skulle vara ett gäng äldre personer precis som i pensionärslige-böckerna var självklart.

Annons

– Då får man verkligen det här underdogperspektivet, säger Catharina Ingelman-Sundberg. Tänk två gamla kvinnor som ska bekämpa hela vapenindustrin. Det ligger också en viss komik i det som gör det mindre tungt. Här är Greta fantastisk att ha som ställer till det i tid och otid.

– Sen är det väldigt roligt att mina böcker uppskattas av så väl olika kulturer som olika åldrar. Det var lite av en överraskning med pensionärsligan att de slog så brett – inte minst åldersmässigt. Men det är nog för att jag är så barnslig själv. Jag är inte ett år över 13 när det handlar om bus.

Under sina år som marinarkeolog var Catharina Ingelman-Sundberg också museiintendent på Malmö Sjöfartsmuseum och bosatt i Skåne. Något som hon haft nytta av när hon bestämde sig för att placera Dagnys kursgård på Österlen .

– För mig är Skåne en miniatyr av Sverige. Och om du tänker ur vapenförsäljarnas perspektiv så är det nära till kontinenten.

Krutgummor på krigsstigen har nyligen landat på bokhandelsdiskarna och när vi pratas vid väntar Catharina Ingelman-Sundberg spänt på reaktionerna.

– Det här är min största utmaning hittills och jag är nyfiken, och lite nervös. Jag vill att läsarna ska tycka att det är min roligaste bok hittills.

Vad blir nästa bokprojekt?

– Nu funderar jag på att återuppliva pensionärsligan. Jag har bara skrivit prologen än men det blir också en politisk bok och nog min roligaste hittills. Och eftersom jag har så roligt när jag skriver och andra också verkar ha det så fortsätter jag gärna ett bra tag till

bild 1/3
Catharina Ingelman-Sundberg är aktuell med Krutgummor på krigsstigen. Foto: Caroline Andersson
Catharina Ingelman-Sundberg. Foto: Caroline Andersson
Catharina Ingelman-Sundberg är aktuell med Krutgummor på krigsstigen. Foto: Caroline Andersson
Fakta:

Catharina Ingelman-Sundberg

Född: 1948

Bakgrund: Marinarkelog, journalist och författare som bland annat ledde utgrävningen av den holländska ostindiefararen Zeewijk, arbetade på Sjöhistoriska museet i stockholm, Norska sjöfartsmuseet i Oslo, sjöfartsmuseet i malmö och också under många år var kultur- och vetenskapsjournalist på svenska dagbladet. Hon har skrivit populärvetenskapliga böcker, historiska romaner och fick 2012 sitt stora genombrott som författare med Kaffe med rån, den första av hittills tre böcker om pensionärsligan. Bibliografi i urval: Marinarkeologi – dykaren, arkeologen, fynden (1985), Kampen mot bränningarna (1991), Bland hajar, karlar och vrak (1991), Stockholms dolda museer (2000), Mäktig mans kvinna (2001), Brännmärkt (2006), Förföljd (2007), Forntida kvinnor (2004), Befriad (2009), Tempelbranden (2010), Kaffe med rån (2012), Låna är silver, Råna är guld (2014), Rån och inga visor (2016)

Aktuell: Med Krutgummor på krigsstigen som kom ut på Forum 12 september.

Catharina Ingelman-Sundberg om …

… hon gjort mycket research inför Krutgummor på krigsstigen: ”Ja, minst ett år av research har det varit. Jag har fått läsa på om vapenindustrin till exempel. I början inbillade jag mig till exempel att mormödrarna bara skulle kunna hoppa ombord på båtar med kanoner och kärnvapenspetsar och banka lite på dem men när jag läste på upptäckte jag att de här nya båtarna inte har kanoner som sticker ut. Då fick jag lägga om hela strategin. Och det är mycket förskräckande saker jag har lärt mig om vapen som det här med att precisionsbomba där man bara trycker på en knapp och så kan man bomba ett sjukhus ena dagen och ett polishögkvarter den andra. Men jag har ocksår varit på demonstrationer i Frankrike, Norge och Sverige och försökt lära mig om fredsrörelsen.”

… hur hon känner inför framtiden efter arbetet med boken: ” Jag önskar att jag kunde säga att jag är optimistisk men det är jag inte. Folk har stridit i alla tider men det som skiljer vår tid är att vi har så fruktansvärda vapen och att globaliseringen gör att allt går så fruktansvärt fort.”

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons