Annons

Kulturprofilen Arnault döms till fängelse

Sverige Idag föll domen mot den våldtäktsmisstänkte kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Han döms till två års fängelse för våldtäkt.
Publicerad 1 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Jean Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, döms till fängelse. Foto: TT
Jean Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, döms till fängelse. Foto: TT

För drygt en vecka sedan avslutades den uppmärksammade rättegången i Stockholms tingsrätt efter tre dagars förhandling. Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, har stått åtalad för två våldtäkter mot samma kvinna under hösten 2011. Han har genomgående nekat till alla anklagelser.

I slutet av rättegången beslutade åklagare Christina Voigt att begära den misstänkte häktad, vilket han också blev. Detta då det enligt henne fanns en överhängande risk att han skulle lämna landet, på grund av risken för en fällande dom.

Annons

"Den fällande domen är en seger för rättvisa och i dag har min klient fått upprättelse"‚ skriver målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz till DN och tillägger:

Jean-Claude Arnault åtalades för att ha utsatt en kvinna för två våldtäkter. Han fälls nu på den ena åtalspunkten men frias samtidigt från misstankarna om den andra våldtäkten.

Förutom Gudrun Antemar bestod rätten av tre nämndemän, alla var eniga i sin bedömning.

Annons

Jean-Claude Arnault har sedan tidigt 1990-tal varit konstnärlig ledare för kulturscenen Forum i Stockholm. Han har under många år haft starka kopplingar till Svenska Akademien och är gift med ledamoten Katarina Frostenson.

SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons