Annons

Extratjänster ökas från 50 till 100

Östra Göinge Östra Göinge får 50 nya extratjänster enligt en ny överenskommelse med fackförbundet Kommunal.
Östra Göinge • Publicerad 3 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är extremt viktigt att kompetensutveckla, säger Åsa Linné, enhetschef för arbetsmarknadsenheten i Östra Göinge kommun. Vår tanke är att kombinera arbete och utbildning.

Hon berättar att arbetsmarknadsenheten tillsammans med Göinge utbildningscenter tittar på olika jobbspår i syfte att skapa erfarenhet på arbetsplatsen och skapa bättre förutsättningar långsiktigt.

Annons

Tidigare har Östra Göinge kommun haft en överenskommelse med fackförbundet Kommunal om 50 tjänster.

Nu utökas alltså antalet till 100.

– Utökningen är framförallt är möjlig eftersom deltagarna inom ramen för extratjänsten kan utbilda sig upp till 49 procent av anställningstiden. Många läser svenska och grundläggande ämnen men vi har också ett stort antal som påbörjat trädgårdsutbildningen, säger Åsa Linné.

Extratjänster är en insats som Arbetsförmedlingen kan bevilja till de arbetssökande som varit inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin eller i etableringen under en längre tid.

Extratjänsten innebär att personen får en anställning under 12 månader i någon av kommunens verksamheter, där han eller hon utför olika typer av kvalitetshöjande uppgifter. Extratjänsterna har varit ett verktyg som gett bra resultat och lett till sysselsättning och självförsörjning för flera deltagare med bristande svenska eller utbildning.

Att bryta utanförskapet för dem som står utanför arbetsmarknaden skapar mervärde för alla berörda och kommunen som helhet.

– Vi är i inledningsskedet och alla de nya 50 extratjänsterna är igång och allt löper på bra. Nu ska vi nätverka inom Skåne nordost. Det är bristyrkena vi vill komma åt, säger Åsa Linné.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons