Annons

En skola för alla fyller 50 år

Hässleholm Under torsdagen firade Norrängsskolan i Hässleholm 50 år.Samtidigt passade skolan på att visa upp sin verksamhet.
Hässleholm • Publicerad 4 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Särskolan i Hässleholm har visserligen funnits under många år, men för 50 år sedan ändrades omsorgslagen och alla fick rätt att gå i skolan.

En grupp unga ansågs tidigare inte kunna tillgodogöra sig någon kunskap och hamnade utanför skolsystemet. Det är elever som idag går i så kallad träningsskola.

Annons

Vidare fick särskoleeleverna inte heller någon yrkesutbildning efter grundskolan.

Idag finns just träningsskolan för dem med mycket begränsad förmåga. Här finns även grundsärskola och gymnasiesärskola med sex nationella program och ett individuellt. Inom det individuella programmet handlar det mycket om skräddarsydd undervisning anpassad för eleven.

Typiskt för skolan är just flexibiliteten där eleverna kan röra sig över programgränserna. Allt beroende på förutsättningar och utveckling.

– Vi arbetar mycket med bemötande, delaktighet och respekt, berättar specialpedagogen Kristin Gannby.

Lars Rosén var rektor på skolan för 50 år sedan och den som var hjärnan bakom den verksamhet i Hässleholm där elever med en utvecklingsstörning fick en möjlighet att lära sig och utvecklas efter sin egen förmåga.

Under torsdagen var han på plats på skolan för att se hur den har förändrats genom åren.

Tidigare fanns också ett internat på skolan där eleverna bodde i veckorna, något som inte finns idag.

En rundvandring på skolan visar att här finns mycket med visuella hjälpmedel. En del elever kommunicerar med hjälp av bildmaterial.

I en skolsal håller elever på träningsskolan på med språk och kommunikation genom att använda olika hjälpmedel.

I en annan del befinner sig gymnasieeleverna från hotell- och restaurangprogrammet som tillagat den buffé som skolan dagen till ära bjuder på.

Annons

Här håller Thilda Jonsson, Dennis Lindberg och Matilda Olsson på att fixa buffébordet. Dennis konstaterar att han är väldigt duktig på att laga mat och att han satsar på att bli kock. Matilda lutar däremot mer åt konditorhållet.

I en annan lokal befinner sig elever från handelsprogrammet. De säljer bland annat kontorsmaterial, fakturerar, gör namnbrickor och skyltar.

På skolan är man stolt över verksamheten och förklarar att man fått ett fint pund att förvalta.

– Vi jobbar mycket med att öka anställningsbarheten för eleverna, säger Pär Hansson, rektor för gymnasiesärskolan. Allt efter elevernas egen förmåga.

bild 1/4
Lars Rosén var hjärnan bakom den verksamhet som började på Norrängsskolan för 50 år sedan. Foto: Helén Fingalsson
Thilda Jonsson, Dennis Lindberg och Matilda Olsson är några av de elever som fixat en höstlig festbuffé. Foto: Helén Fingalsson
Mohammed Amir, Lars Hauschild och Mohammad Ismail Ali-Sawalha går på handelsprogrammet. Foto: Helén Fingalsson
Jeanette Turesson jobbar med eleverna Emilia, Oliver och Jesper på träningsskolan. Foto: Helén Fingalsson
Lars Rosén var hjärnan bakom den verksamhet som började på Norrängsskolan för 50 år sedan. Foto: Helén Fingalsson
Thilda Jonsson, Dennis Lindberg och Matilda Olsson är några av de elever som fixat en höstlig festbuffé. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons