Skånska företag faller i rankning

Malmö och Hässleholm gör som vanligt ganska dåligt ifrån sig i Svenskt Näringslivs företagsrankning. Båda städerna faller ytterligare några placeringar sedan förra året, vilket är oförklarligt, så länge man inte antar att företagsklimat helt enkelt inte är en prioritering för städernas ledning. För Hässleholm ser det riktigt illa ut. Redan nära botten faller staden ytterligare sex platser, till nummer 255.
Det handlar inte om någon allmän skånsk tendens att placera sig dåligt: flera skånska orter ligger i topp. På plats två och tre syns Vellinge och Höganäs.
Höganäs har inte hamnat på tredje plats av en slump, menar kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander. Han säger i en intervju med Svensk Näringsliv att staden medvetet arbetar med att göra sig särskilt attraktiv för företagare. Svenskt Näringsliv väljer så klart företagsvänliga framgångshistorier att berätta, men det belyser att det finns en självmedvetenhet hos de städer som lyckas med att uppfattas som företagsvänliga.
Skåne är ett i huvudsak välmående landskap och det finns få rimliga ursäkter för städer som ignorera jumboplaceringar kring företagsklimat. Malmö behöver i extra hög utsträckning fundera över varför stadens företagsklimat inte upplevs som rimligt av företagarna. Malmö behöver tillväxten och jobbskapandet som en livlig företagsamheten ger, på grund stadens höga arbetslöshet.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är sommaren den bästa årstiden?

Loading ... Loading ...