Annons

Ut­satta om­rå­den kan bli bättre

Krönika Nu hoppas po­lisen att Gård­sten nästa år ska kun­na föras bort från listan över särskilt utsatta områden.
Opinion • Publicerad 4 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det finns 61 ut­satta om­rå­den i landet, en­ligt po­lisen. 23 an­s­es som särskilt ut­satta.

För ett par år se­dan var de 61 om­rå­dena 62. Ett av dem har av­förts från po­lisens lista se­dan ut­veck­lingen gått i po­si­tiv rikt­ning.

Annons

Det handlar om Fal­ka­gård i Fal­ken­berg. Cen­ter­par­ti­et upp­märk­sammade det i val­rö­rel­sen, efter­som kom­mun­rådet Mari-Louise Wer­ners­son (C) varit drivande i ar­be­tet för att för­bättra sta­tusen på om­rå­det.

Ge­nom stöd till sko­lan, sats­ning på fö­re­nings­livet, ökade re­surser till upp­sö­kan­de verk­sam­het och för­änd­ringar av stads­mil­jön för att få till stånd ett mer blandat boende har si­tua­tionen i Fal­ka­gård lyfts och är nu inte alls lika brotts­be­las­tad.

Den här mo­dellen vill Cen­tern an­vända för att för­bättra si­tua­tionen även i andra ut­satta om­rå­den. Kri­tiken om att Fal­ka­gård är ett för­hål­lan­de­vis li­tet bo­stads­om­rå­de och att det inte går att ge­ne­ra­li­sera kan det finnas visst fog för, men nu kommer nya upp­gifter som visar att lä­get inte är hopp­löst hel­ler i andra, ännu mer ut­satta om­rå­den. Med med­ve­tna in­satser går det att nå re­sul­tat.

Gård­sten i Göteborg är ett av de 23 särskilt ut­satta om­rå­dena, allt­så be­tyd­ligt mer be­las­tat än Fal­ka­gård. Men nu hoppas po­lisen att Gård­sten nästa år ska kun­na föras bort från den­na lista.

In­satser av det lo­kala bo­stads­bo­laget, po­lisens nya ar­bets­sätt och en del andra åt­gärder har för­ändrat om­rå­dets ka­rak­tär så tyd­ligt att po­lisen är op­ti­mis­tisk om fram­tiden.

Här är tryggare och folk pratar mer med varandra på gårdarna säger en boende i ett re­port­age i Dagens Nyheter här­om­da­gen. Brotts­sta­ti­stiken har sjunkit, inte bara i Gård­sten utan ock­så i flera andra om­rå­den i Göteborg.

För po­lisen är Gård­sten ett ex­em­pel på att det går att för­ändra struk­turer som i ut­gångs­lä­get kändes omöj­liga att bryta upp.

I Gård­sten lik­som i Fal­ka­gård har stads­ut­veck­ling varit vik­tig. Nu pla­neras nya rad­hus i Gård­sten, vil­ket kommer att för­ändra den so­ci­ala sam­man­sätt­ningen i om­rå­det.

Det är inte bara här som po­lisen an­ser att ut­veck­lingen går åt rätt håll. I 17 av de 23 särskilt ut­satta om­rå­dena an­ser de lo­kala po­liserna att ut­veck­lingen är po­si­tiv. Det gäller ex­em­pel­vis Hjäll­bo och Bergsjön i Göteborg och Skäg­ge­torp i Lin­kö­ping.

Där­emot är det fort­fa­ran­de tufft i Ny­da­la, Her­mods­dal och Lind­äng­en i Malmö. En av det nya sty­rets, oav­sett vil­ka som kommer att ingå, vik­tigaste upp­gifter blir att, gär­na med in­spi­ra­ti­on från Fal­ken­berg och Göteborg, hitta sätt att förändra des­sa om­rå­den så att den upp­förs­bac­ke som po­lisen upp­lever kan vändas.

Annons

Bo­stads­bo­lagen kan spela vik­tiga roller. Det har visats på andra håll. Sko­lan och so­ci­al­tjänsten måste stärkas för att mer of­fen­sivt ge stöd till fram­för allt de ung­domar som be­höver det. Och ci­vil­sam­häl­let i form av fö­re­nings­livet måste ock­så få bättre stöd så att de kan en­ga­gera de boende i om­rå­dena i po­si­tiva verk­sam­heter.

Själv­fal­let måste ock­så po­lisens ar­be­te ef­fek­ti­vi­seras, vad gäller så­väl fö­re­byg­gan­de in­satser som brotts­be­kämp­ning.

Men rap­porterna om po­si­tiv ut­veck­ling ger hopp om att det går att för­ändra, även där det ser hopp­löst ut.

Yng­ve Sunesson .
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons