Annons

Nadia Murad och Denis Mukwege tilldelas Nobels fredspris

Världen Människorättsaktivisterna Nadia Murad och Denis Mukwege tilldelas Nobels fredpris 2018 för sitt arbete mot sexuellt våld i väpnade konflikter.
Publicerad 5 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Beslutet tillkännagavs av Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen klockan 11.00.

- Vi säger att kvinnor är särskilt utsatta för sexuellt våld i en väpnad konflikt. Det vi poängterar med det här priset är kvinnornas utsatta situation, säger Berit Reiss-Andersen.

Annons

Yazidiern Nadia Murad, 25 år, satt fängslad hos den islamistiska terrorgruppen IS i tre månader utanför Mosul år 2014. Flera av hennes familjemedlemmar avrättades och själv utsattes hon för sexuellt våld och tortyr.

Nadia Murad lyckades dock fly och tog sig till Tyskland, där hon blivit ett språkrör för utsatta kvinnor och flickor som tillfångatagits av IS.

-  Nadia Murad har synliggjort en i världen ofta bortglömd situation av ohyggligt lidande för bland annat yezidiska kvinnor och flickor, utsatta för horribla övergrepp av Da’esh, eller den Islamiska Staten i Irak och Syrien, säger  Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning i ett pressmeddelande.

Den kongolesiske läkaren Denis Mukwege har under sin levnad arbetat som läkare i krigsdrabbade Kongo-Kinshasa och verkat för att hjälpa våldtäktsoffer i krig.

Han har upprepade gånger utsatts för mordförsök och hot.

- Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred, säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande från Läkarmissionen.

bild 1/2
Läkaren och gynekologen Denis Mukwege.
Foto: Jessica Gow / TT
Människorättsaktivisten Nadia Murad. Foto: TT
Läkaren och gynekologen Denis Mukwege.
Foto: Jessica Gow / TT
Människorättsaktivisten Nadia Murad. Foto: TT
Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons