GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyfödda screenas för diabetesrisk

Skåne Ett nytt projekt ska starta där nyfödda i Skåne ska screenas för att hitta barn med ökad risk för diabetes.
Publicerad 5 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Detta rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Alla blivande föräldrar i Skåne uppmanas att delta i projektet och barnens blodprover ska analyseras med sikte att hitta förhöjd risk med att utveckla diabetes typ 1. Läkarna ska sedan testa om det går att förebygga att sjukdomen bryter ut.

-Tanken är att vi, genom att ge insulin tidigt till de här barnen, lär deras immunförsvar att inte reagera mot insulin. Då skulle man kunna förhindra eller försena att man insjuknar i diabetes så småningom, säger Markus Lundgren, läkare vid Skånes universitetssjukhus till SR.

Men det är inte säkert att detta ger någon effekt.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.