Skåne

Nyfödda screenas för diabetesrisk

Artikel Skåne Ett nytt projekt ska starta där nyfödda i Skåne ska screenas för att hitta barn med ökad risk för diabetes.

Detta rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Alla blivande föräldrar i Skåne uppmanas att delta i projektet och barnens blodprover ska analyseras med sikte att hitta förhöjd risk med att utveckla diabetes typ 1. Läkarna ska sedan testa om det går att förebygga att sjukdomen bryter ut.

-Tanken är att vi, genom att ge insulin tidigt till de här barnen, lär deras immunförsvar att inte reagera mot insulin. Då skulle man kunna förhindra eller försena att man insjuknar i diabetes så småningom, säger Markus Lundgren, läkare vid Skånes universitetssjukhus till SR.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Mängder av vargtips i snön: ”Vi får vänja oss vid det”

Observationer av varg och vargspår har blivit allt vanligare i Skåne.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Hässleholm
Skåne
Bjärnum/Skåne Sedan snön lagt sig i Skåne har länsstyrelsen fått in många tips om misstänkta vargspår och -observationer från hela länet, bland annat Bjärnum och Farstorp, berättar Nils Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen

– Tipsen rasar in från alla håll och kanter i Skåne just nu, med lite varierande kvalité. Det som skickas in som vargspår kan vara allt från rådjur till hare, kanin, räv eller hund. Det är inte så konstigt med tanke på att folk inte riktigt är vana vid spår, säger han och fortsätter:

– Om man ska fotografera ett spår är det väldigt viktigt att ta en bild uppifrån och lägga någonting bredvid. Det bästa är ju en tumstock eller en linjal men det har man kanske inte, då går det med en snusdosa till exempel. Både räv, hund och varg har i stort sett identiska spår och får vi bara en bild på ett tassavtryck i snö utan någon storleksreferens är det helt omöjligt att veta vad det är för något.

Nils Carlsson råder att lägga något intill de misstänkta vargspåren du ska fota för att det ska bli lättare att bedöma storleken på avtrycken.
Foto: Läsarbild: Mikael Rosengren

Men Carlsson betonar samtidigt vikten av allmänhetens många tips för sitt arbete.

– De är ju otroligt värdefulla för det är oftast så som vi kan gå vidare med något. Det vi gör då är att vi spårar, för att vara säker på att det är varg behöver man spåra ganska långt och vi tittar på hur stora steg de tar och riktningen. Ju rakare riktningen är och ju längre stegen är, desto mer börjar det kännas som varg. Stannar den upp och går runt träd eller buskar känns det mer som hund, säger han.

Målet med spårningen är att hitta spillning från djuren.

– Hittar vi en vargskit är det väldigt intressant för då kan vi skicka den på dna-analys och få reda på vilket kön den har och vilket vargrevir den kommer ifrån. Då får vi mycket mer kunskap om vad det är vi har att göra med.

Blandade reaktioner

Vargens närvaro i landskapet tycks både uppröra och fascinera skåningarna.

– Varg är ju ett djur som väcker känslor. Vissa som hör av sig tycker det är fantastiskt, många är nyfikna, andra är oroliga och en del är jättearga. Så det är hela skalan av känslor, det är väldigt olika från person till person, säger Nils Carlsson.

Förutom att spåra djuren försöker länsstyrelsen samtidigt att sprida kunskap om djurets levnadssätt.

– Ha respekt för vilda djur, vare sig det gäller älg, vildsvin eller varg. Rädslan för djuren kan minskas med ökad kunskap. Sen är ju givetvis oftast vårt fokus på fårnäringen, det är ju där konflikterna och problemen oftast uppstår, säger Nils Carlsson och fortsätter:

– Där försöker vi ge tips på hur man kan skydda fåren. Till exempel kan fårägare söka ersättning för att sätta upp ett rovdjursavvisande stängsel.

Hässleholm

Vargen troligen i Skåne för att stanna

Kan ett framtida vargrevir bli verklighet i Skåne?
Foto: Janerik Henriksson/TT
Hässleholm
Skåne
Kristianstad/Skåne Ännu har de båda vargar som sågs gå tillsammans i Kristianstadsområdet förra helgen inte kunnat identifieras. Om det visar sig vara en tik och en hane kan det leda till att vargen etablerar sig i Skåne, enligt David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

För närvarande strövar troligen tre vargar omkring här i Skåne. En ensam individ som rör sig i landskapets centrala delar, och som troligen ligger bakom lördagens fårangrepp i Höörs kommun, samt två vargar som efter spårning konstaterades ha vandrat i par i trakterna kring Östra Sönnarslöv söder om Kristianstad förra lördagen.

Med det kan finnas ytterligare en varg i rörelse här, tror Nils Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen.

– Vi skulle möjligtvis kunna ha någon till för de senaste dagarna har det kommit in mycket tips från Ängelholm, Klippan och det hållet. Men det är ju ett utbyte av individer över länsgränserna, de här djuren rör sig långt och fort. Har vi en varg i Ljungby som går söderut kan den väldigt snart vara i norra Skåne och om en varg vandrar norrut härifrån kan den snart vara i Kronoberg, så det är väldigt mycket rörelse, säger han.

Särskilt intresserade är länsstyrelsen av att få in fler observationer och tips om det möjliga vargparet i nordöstra Skåne. Vid besiktningen förra helgen hittade man ingen spillning från djuren, som därför ännu inte kunnat identifieras än.

– Vi vill veta vilka individer det är och vilket kön de har. Är det en tik och en hane som går tillsammans, och om de fortsätter att göra det, kommer det att bli ett vargrevir där de väljer att slå sig ner. Sedan kan vi inte säga om det blir i Skåne, Blekinge eller Kronoberg, säger David Börjesson.

Bland helgens många tips om varg och tassavtryck i Skåne har inget lett till vargparet.

– Vi fick ett tips i helgen om att de hade synts till på en åker i sydvästra Skåne men det skulle visa sig vara sådana där vargsilhuetter man sätter upp för att skrämma bort gäss, säger David Börjesson.

Kollegan Nils Carlsson menar att ”allting tyder på” att vargen är i Skåne för att stanna.

– För 20 år sedan hade det varit en sensation att de är härnere men det är det inte längre. Vi har oftare varg och de är här i ganska långa perioder, så det ser ut som att vi får vänja oss vid det, säger han.

Ekonomi

Sveaskogs vd slutar: "Saknar samsyn"

Sveaskogs vd slutar. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Statliga skogsbolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen slutar med omedelbar verkan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Per Matses, tidigare CFO och vice vd i bolaget, tar över som tillförordnad vd.

Enligt lantbrukets affärstidning ATL får Arvonen sparken. Hennes uppdrag varit att bevara den biologiska mångfalden och samtidigt skapa ökad skogstillväxt.

– Men styrelsen tror inte att jag kan implementera strategin, säger Arvonen till ATL.

Eva Färnstrand, styrelseordförande i Sveaskog, säger att styrelsen och vd:n inte har varit överens.

"Hannele Arvonen har gjort ett utmärkt arbete med att fånga synpunkter, förslag och insikter från organisationen, men styrelse och vd saknar nödvändig samsyn om bolagets strategiska inriktning och hur den kan implementeras varför våra vägar nu skiljs", säger hon i pressmeddelandet.

Kultur och nöje

Skånsk regidebut med actionkomedi

Snälla kriminella.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film På måndagen presenterades vårens svenska filmpremiärer på Filminstitutet i Stockholm. En av regissörerna på plats var skånska Sara Young, aktuell med sin första långfilm, actionkomedin Snälla kriminella. - Den har inget budskap, man ska inte lära sig något, man ska bara ha kul, säger hon bestämt.

Coronapandemi och stängda biografer dominerade Svenska Filminstitutets traditionsenliga vårpresentation på måndagen. 17 långfilmer, svenskproducerade eller samarbetsprojekt, fanns med och de flesta med osäkra premiärdatum.

Förhoppningsvis kan vi i alla fall i vår se bland annat Ninja Thybergs Pleasure som granskar porrbranschen, familjefilmen Sune - uppdrag midsommar, danska Thomas Vinterbergs En runda till, Linda Hambäcks animerade Apstjärnan och dokumentärerna Om skogen och The swedish way. Och så Malmöfödda ståuppkomikern, radioprataren och manusförfattaren Sara Youngs långfilmsdebut Snälla kriminella.

- Jag har regisserat en SVT-play-serie, Skitlyckliga, tidigare och varit väldigt nyfiken på regi sedan dess, berättar hon på telefon efter presentation. Jag gjorde en pilot med en kompis och hon sa direkt ”Du ska regissera, du har sånt öga för det”, och jag kände nog direkt att det här en roll jag fungerar i. Jag gillar verkligen människor.

Sara Young har regisserat actionkomedin Snälla kriminella.
Foto: Privat

Actionkomedi

I Snälla kriminella möter vi det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo som bestämmer sig för att lösa sina ekonomiska problem genom att bli kriminella.

- Sasan är verkligen en genomsnäll kille som aldrig skulle göra något kriminellt men av olika anledningar går hans liv verkligen åt helvete under filmens fem första minuter, beskriver Sara Young. När han och Baboo sedan möts i att göra lite snabba brott så går det verkligen ännu mer åt helvete.

Sara Young beskriver Snälla kriminella som en actionkomedi, en genre hon menar är underrepresenterad i svensk film

- Jag kommer egentligen bara på Cops men vi som gjort Snälla kriminella är alla väldigt influerade av de klassiska amerikanska actionkomedierna. En som vi alla är förtjusta i och siktar mot är regissören Jared Hess Masterminds. Den är riktigt genial.

Johan Glans i större roll

När Sara Young pratar om vi alla som gjort Snälla kriminella syftar hon på Johan Wiman och komikerna Simon Garshasebi och Babak Yousefi som hon skrivit filmens manus tillsammans med. Babak Yosefi och Simon Garshasebi spelar också MC Baboo respektive Sasan och Johan Wiman är filmens producent. Det var också Johan Wimans pitch på filmidén som fick dem alla inbjudna till ett möte med Moving Sweden (ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Television och Svenska Filminstitutet som stöttar projekt som förnyar svensk film och upphovspersoner i början av sin filmiska karriär, reds. anm.)

- Vi kände inte varandra så jättebra och blev inkastade på det där mötet och var inte så väl förberedda men jag tror de gick igång på konstellationen av oss snarare än själva idén, funderar Sara Young. Simon och Babak har bland annat gjort tv-serien Laxbrallan som gick jättebra och Johan Wiman hade ett nystartat bolag. Vi fick manuspengar och jäklar vad vi fick slå ihop våra kloka huvuden sedan.

- Jag är verkligen supernöjd med manuset men de var modiga där på Moving Sweden, tycker jag, lägger hon till.

Förutom Simon Garshasebi och Babak Yousefi finns även Sara Youngs man, skånekomikern Johan Glans, med i en av de större rollerna i Snälla kriminella.

- Jag älskar att jobba ihop med Johan men vi gör det inte så ofta så det var väldigt kul, säger Sara Young. Han spelar sig själv här, fast i en väldigt, väldigt uppskruvad version.

Hur lätt eller svårt var det att skapa bra komik i filmen?

- Det är stor skillnad mot en sketch där man bara går på humor. Här fick vi tyvärr klippa bort mycket roligt för handlingens skull så vi har verkligen stött och blött vad vi själva tycker är kul och vad vi behöver ha med för att föra handlingen framåt. Men jag tycker vi har lyckats behålla den goa känslan och förhoppningsvis blir det många gapskratt. Vi har också hållit tempot tycker jag. Ibland när man ser en film blir det lite tråkigt halvvägs men där har vi ökat i stället. Det sprängs, blir biljakter och är väldigt mycket action.

Snälla kriminella.
Foto: Pressbild

Oklar premiär

Snälla kriminella har visats på flera festivaler och vann bästa komedi och bästa duo på Los Angeles Film Awards. När den går upp på en svensk bio är på grund av det rådande läget högst oklart.

- Vi har diskuterat det här mycketoch även om biograferna öppnar upp på riktigt i vår så är det många filmer som står och knackar på, säger Sara Young. Eftersom SVT är medfinansiär blir det förmodligen premiär på SVT Play till att börja med. Så får vi se om man hittar andra sätt också. Jag ser framför mig en stor utomhusbio med drive in - kanske på någon stor gräsplan vid Rosengård så att folk bara kan komma dit. Även om filmen är inspelade i Stockholmsförorter så finns det mycket Malmökänsla. För mig som vuxit upp i Malmö är Malmö en härligt integrerad stad och det känns att Snälla kriminella är en film som appellerar till hela storstaden, inte bara en liten klick vanliga biobesökare.

I framtiden skulle Sara Young mycket väl kunna tänka sig att regissera igen.

- Jag har fått några erbjudanden som jag funderar över men framförallt sitter jag nu och skriver en annan långfilm och kanske regisserar jag den själv, säger hon.

Är det också en komedi?

- Ja, eller framförallt handlar den om en humorvärld som jag är väldigt väl insatt i. Sedan är det klart att allt jag sysslar med kommer att ha koppling till humorvärlden. Jag kommer ju från standup och har arbetat mest som skämtskrivare. Humor är den finaste, och svåraste, konstformen tycker jag. Det är ganska lätt att få folk att gråta men att få alla, utan undantag, att skratta det är svårast av allt.

FAKTA

Svenska långfilmer och samarbetsprojekt våren 2021:

Svenska filmer:

Pleasure, regi Ninja Thyberg (24/3)

Bröllop, begravning och dop, regi Colin Nutley

Sune – uppdrag midsommar, regi Erland Beskow

Apstjärnan, regi Linda Hambäck

Vitt skräp, regi Tobias Nordquist

Snälla kriminella, regi Sara Young

Arica, regi Lars Edman och William Johansson Kalén (13/3)

Det krokiga och det raka, regi Sven Blume

Om skogen, regi Peter Magnusson (5/2)

Earth: Muted, regi Mikael Kristersson, Åsa Ekman och Oscar Hedin (8/3)

The swedish way, regi Maj Wechselmann (22/1)

Samproduktioner:

Tove, regi Zaida Bergroth

En runda till, regi Thomas Vinterberg

Rättfärdighetens ryttare, regi Anders Thomas Jensen

Sweat, regi Magnus von Horn

Flee, regi Jonas Poher Rasmussen (26/3)

The man who sold his skin, regi Kaouther Ben Hania (26/2)

(Med reservation för ändringar. Fler titlar tillkommer.)

Utrikes

Kapitolium satt under lockdown

Utrikes
Utrikes

Kongressbyggnaden i Washington DC har helt stängts ned på grund av "yttre hot", uppger ett vittne för nyhetsbyrån Reuters. Ingen tillåts gå in eller ut ur byggnaden.

Personer inne i Kapitolium uppmanas att ta skydd där de befinner sig.

Räddningstjänsten har ryckt ut till en brand i närheten av kongressen, rapporterar BBC. Varningsmeddelande hörs i högtalare, berättar reportrar vid parlamentsbyggnaden för det brittiska public service-bolaget.

En repetition har under måndagen pågått på platsen, inför tillträdande president Joe Bidens installation på onsdag. Repetitionen har avbrutits.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Krönikor

Efterklokskap kan vara klokt

YTUBL72O82WoL1AFC4pFrTNLBtE.jpg
Foto: BERTIL ERICSON
Krönikor
Krönika

Söndagens TV-sända Coronautfrågning sammanfattade på ett utmärkt sätt den svenska pandemibekämpningens förtjänster och tillkortakommanden och inte minst, vilka oerhört svåra avvägningar som har gjorts och som fortfarande görs. Det kom fram många kloka synpunkter, och särskilt kloka är de efterkloka.

Det sista skriver jag helt utan ironi. Efterklokskapen ska inte förringas. Alla med makt och ansvar måste ha förståelse för synpunkterna från läktarplats. Visst, det är alltid lättare att komma med lösningar när det finns ett facit, men det tillhör maktens ofrånkomliga baksida att bli granskad. En granskning som är helt nödvändig för att kunna dra rätt slutsatser inför framtiden.

Som sagt, det är idag enkelt att räkna upp tillkortakommanden. Allt för sent förstod de ansvariga virusets kraft och förmåga att sprida sig. Första vågen underskattades, och likaså den andra vågen. Och så det som alla är ense om, att de mest sårbara inte fick tillräckligt skydd.

För min egen del är bristen på stöd till de boende och de anställda på kommunernas äldreboenden det mest smärtsamma. Det saknades skyddsutrustning och det saknades i början förståelse för personalens utsatta situation.

Jo, det är lätt att idag se bristerna, men det är inte lika enkelt att se vad som borde ha gjorts istället. Visst, de särskilda boendena borde ha varit högprioriterade, och många menar därför att besöksförbudet borde ha kommit tidigare. Så kan det vara, men det är inte säkert att det hade reducerat den totala mängden mänskligt lidande. Även i ljuset av efterklokskapen är avvägningarna svåra.

Trots allt, det förefaller på goda grunder finnas ett starkt stöd för den svenska strategin. Skillnaderna mellan olika länders strategier ska visserligen inte överdrivas, men det verkar finnas stöd för ett relativt sett större inslag av individuellt ansvarstagande och det verkar definitivt finnas stöd för rollfördelningen mellan politiker och experter. Även i Sverige är det politikerna som har det yttersta ansvaret, men det finns starka skäl för modellen med självständiga myndigheter. Statsepidemiolog Anders Tegnell är ingen övermänniska, men det har varit en fördel att det är hans och Folkhälsomyndighetens rekommendationer som legat till grund för besluten, och det är definitivt en fördel att vi alla har kunnat ta del av experternas avvägningar och slutsatser.

Samspelet mellan förtroendevalda och förvaltning förefaller alltså ha fungerat. Jag är mer tveksam till samspelet mellan förtroendevalda. Över huvud taget är gränsen mellan opposition och regering för skarp. Alla politiker och partier har ett ansvar för att försöka bidra till att lösa vardagens frågor. I en krigs- eller krissituation är det gemensamma ansvaret ännu mer uppenbart.

Jag säger inte att oppositionen ska överge sin granskande roll, än mindre att det ska läggas en våt filt över all debatt och allt ifrågasättande. Men jag hävdar att i krislägen är det särskilt viktigt att regeringen ger alla en möjlighet att vara delaktiga.

Därmed är jag framme vid en av krisens kanske mest uppenbara slutsatser: en kris avslöjar vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra i vardagen. Om det politiska samtalet fungerar dåligt till vardags, då är risken stor att det fungerar dåligt i krislägen.

Sport

Stjärnan väljer bort Lahtis – satsar på Falun

Johannes Høsflot Klæbo. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

Norske skidstjärnan Johannes Høsflot Klæbo avstod Tour de Ski – och kommer inte till start i världscuptävlingarna i finländska Lahtis.

"Johannes Høsflot Klæbo väljer, efter en lång och bra träningsperiod och tre distanser i NM (Norska mästerskapen), att stå över Lahtis", säger sprinttränare Arild Monsen i ett pressmeddelande.

"Han kommer att delta i Falun nästa helg."

Norges landslag stod över Davos och Dresden, och valde sedan att även avstå tävlingarna i Tour de Ski.

Till världscupen i Finland har förbundet tagit ut sex dam- och herråkare, däribland stjärnan Therese Johaug.

Sport

Ishockey-VM flyttas från Belarus

Tre Kronor kommer inte att spela ishockey-VM i Belarus i år. Mästerskapet flyttas från Minsk av säkerhetsskäl. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport

Herrarnas ishockey-VM flyttas från Belarus av säkerhetsskäl. Det meddelar Internationella ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Det är ännu inte bestämt vilka som nu tar över värdskapet och i så fall blir medarrangör till Lettland, eller om VM endast ska arrangeras i ett land.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL