Annons

En dag i taget

Helgreportaget Jörgen Johansson har dokumenterat cancer i många sammanhang de senaste åren. Nu dokumenterar han sin egen kamp mot hjärntumören.
Publicerad 6 oktober 2018 • Uppdaterad 15 december 2021

Jörgen Johansson, fotograf, journalist, musiker och kulturpristagare. Inte nödvändigtvis i den ordningen, men det är så många känner honom.

Annons

[contentcards url="https://www.skd.se/2018/10/06/den-enda-kliniken-med-protonstralning/" one_line="true"]

I vår tidning har Jörgen till exempel följt familjen Jeppsson och Jeannes kamp mot cancer i serien Härifrån och framåt.

[contentcards url="https://www.skd.se/2018/09/27/jorgen-johansson-fick-arets-kulturpris/" one_line="true"]

Jörgen sökte till ögonkliniken i Kristianstad där en av hans nära vänner, Ann-Marie Jönsson, arbetar som sköterska. Hon upptäckte att något inte stämde och tillkallade en ögonläkare. Han undersökte också Jörgens ögon och bad honom återkomma nästa dag för en röntgenundersökning. Samma dag som den genomfördes konstaterades att där satt en tumör i huvudet.

Därför är det första dygnet fotograferat med mobiltelefon. Dagen efter fick Jörgen sin kamera och han började dokumentera sin egen kamp mot sjukdomen.

Annons

Efter ett par dagars vistelse på kliniken fick han permission över helgen för att kunna tillbringa tid med nära och kära. På söndagen var det dags att återvända och på måndagen genomfördes den nästan fyra timmar långa operationen på Universitetssjukhuset i Lund.

Jörgen minns hur han och sonen Dylan var inne i Hässleholm för att gå en runda på stan när han fick beskedet om att behandlingen skulle genomföras i Uppsala, på Skandionkliniken där man behandlar med protonstrålning. En protonstråle går att styra mer precist än traditionell strålning, vilket minskar risken för strålskador.

Men att flytta 50 mil hemifrån för att tillbringa sex veckor på ett patienthotell det kostar på. Första veckan följde hustrun Jessika med för att finnas vid hans sida.

Första helgen efter strålningen i Uppsala tillbringade Jörgen hemma i Finja och helgerna därefter har de anhöriga avlöst varandra för att förgylla hans tillvaro. Ytterligare en helg har han hunnit vara hemma för att fira sonen Dylan och systerdöttrarna som fyller år samma dag.

Annons

Just tröttheten är den vanligaste biverkningen vid all sorts strålning, både den vanliga så kallad fotonstrålning och protonstrålning. Läkare får inte uttala sig specifikt om en enskild patient men Petra Witt Nyström, specialistläkare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Experimentell och klinisk onkologi samt Klinisk onkologi, berättar att det är många olika faktorer som kan bidra till detta. Förutom strålningen kan det även orsakas av cellgifter och andra mediciner.

Denna trötthet kan sedan ta sig i uttryck som mindre energi till rent fysiska aktiviteter, ökad ljus- och ljudkänslighet och svårigheter med att koncentrera sig på mer än en sak åt gången.

Varje vardag, måndag till fredag, ser i princip ut på samma sätt för Jörgen. En timma innan strålbehandlingen måste han ta cytostatika i tablettform och när det är en kvart kvar tar han hissen ner till bottenvåningen, går igenom hotellet och in i lokalen där han får sin behandling. Utan att en enda gång behöva lämna hotellet. Efter elva minuter är behandlingen över. En gång i veckan träffar han en läkare och varje måndag lämnar han blodprov.

Annons

Titta på tv eller läsa en bok för att få tiden att gå klarar han inte. Däremot är kameran en stor tröst och ett fint tidsfördriv.

Nu är Jörgen tillbaka igen hemma i Finja där han ska få vila i tre veckor innan det är dags för nästa fas av behandlingen, att ta ytterligare cytostatika.

bild 1/7
Självporträtt.
Självporträtt.
Pia LobellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons