Annons

Pris mot kvin­no­våld

Le­da­re Mot­ta­ga­rna av årets freds­pris för­tjänar det i högsta grad, med sina in­satser för att minska och lindra verk­ningarna av sex­u­ellt våld i krig.
Opinion • Publicerad 6 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Norska Nobelkomiteens ord­fö­ran­de Be­rit Reiss-Andersen med bilder på pris­ta­ga­rna. 			             Foto: TT
Norska Nobelkomiteens ord­fö­ran­de Be­rit Reiss-Andersen med bilder på pris­ta­ga­rna. Foto: TT

Nobels freds­pris delas i år mel­lan två kämpar för kvin­nors rätt att slippa våld i väpnade kon­flikter.

Den kon­go­le­siske lä­ka­ren De­nis Mukwege har ägnat sitt liv åt att hjälpa kvin­nor som blivit sex­u­ellt miss­handlade i det lång­va­riga och grymma kriget i Kon­go. På sin kli­nik, Panzisjukhuset, som funnits i 20 år, har han hjälpt tu­sen­tals kvin­nor, ofta ge­nom svåra operationer, så att de kun­nat åter­gå till ett nor­malt liv. Eller åt­min­sto­ne så nära ett nor­malt liv som gått att komma.

Annons

Han fick för sex år se­dan det al­ter­na­tiva No­bel­priset, Right Live­li­hood Award, och har varit fö­re­slagen till freds­priset i många år. Det var på tiden att han fick det.

Han får dela priset med en kvin­na som själv ut­satts för bru­tala sex­u­ella över­grepp. Na­dia Murad hör till den kristna ya­zi­diska folk­gruppen i Irak. Hon till­fång­a­togs och ut­nyttjades som sex­slav av ter­ror­sekten IS, in­nan hon lyc­kades fly. Se­dan dess har hon be­rättat om sitt öde och där­med fört ut­satta kvin­nors ta­lan. Hon har ar­betat för att kvin­nor inte ska vara tysta och skämmas för de över­grepp de ut­satts för utan kräva upp­rät­tel­se.

Sex­u­ella över­grepp i krig är in­gen­ting nytt. Även svenska sol­dater be­gick all­var­liga över­grepp un­der ti­digare år­hund­ra­den. Fort­fa­ran­de skräms tyska barn i vissa byar med ”svensken”, även om det för­hopp­nings­vis är mera på skämt.

På senare tid har dock det sy­ste­ma­tiska an­vän­dan­det av sex­u­ellt våld som va­pen i krig upp­märk­sammats allt mer. Det är inte bara IS (Daesh) i Irak och Sy­ri­en som be­gått över­grepp. Rap­porterna om sex­u­ellt våld var många från krigen i forna Ju­go­sla­vi­en, och för­driv­ningen av ro­hing­yer i My­an­mar (Bur­ma) har skett till stor del ge­nom sex­över­grepp mot kvin­nor.

Det är allt­så hög tid att det sex­u­ella våldet mot kvin­nor i väpnade kon­flikter får den upp­märk­sam­het det för­tjänar, och att två fö­re­trä­da­re för kampen mot det­ta och som för­söker lindra verk­ningarna, var och en på sitt vis, får priset.

De för­tjänar att hedras av alla.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons