Ronnie Larsson, Dennis Nilsson och Johanna Friberg som Hilding, Frasse och Jana i Tårtan. Pressbild

Tårtan hittar helt rätt på Mooms scen

Scen/recension

SCEN
Tårtan
Av Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson
Scen: Moomsteater i Malmö 5/9 2018
Regi & bearbetning: Per Törnqvist
Musik: Jan-Erik Sääf
Originalmusik: Krister Broberg
Scenografi, kostym och mask: Annika Carlsson
Ljusdesign: Hans C Roupe
Rekvisita: Karolin Ivarsson
Skådespelare: Ronnie Larsson, Dennis Nilsson, Johanna Friberg, Cintia Rosberg, Frida Andersson, Niclas Lendemar, Tryggve Algeus.

Efter Östersund, Stockholm och Göteborg, med olika skådespelare för varje plats, har nu Tårtanprojektet landat hos Moomsteatern i Malmö. Och efter fredagens förmiddagspremiär med publiken full av barn är det bara att konstatera att den här kultförklarade 70-tals tv-serien fungerar lika bra på scen och lockar fram gapskratt och engagemang även från dagens unga. Och alla oss andra.
Tårtan på scen knyter också fint an till den ursprungliga tv-serien redan i inledningen där vi på film får se de tre sjömansklädda syskonen stiga i land. Skillnaden är att hos Mooms har Janus blivit Jana och de tre syskonen spelas av Ronnie Larsson, Dennis Nilsson och Johanna Friberg i stället för Jan Lööf, Mats G. Bengtsson och Krister Broberg
Efter att syskonen klivit i land är det teatern som tar över och de vimsar ut i salongen bland publiken och tappar bort varandra, hojtar och snubblar och Jana hinner också med att påpeka att de minnsann inte bara är sjömän utan en sjökvinna också. Redan här får de publiken med sig.
På scen finns sedan Ellens bageri i en fiffig, utvikbar träkonstruktion som gömmer allt från läckra bakverk i tyg och kassadisken till skåpet där man jäser deg, en ugn och naturligtvis en tårta med en marsipanros på toppen.
Och som ännu ett sätt att lite nostalgiskt knyta an till tv-serien är de dominerande färgerna i både scenografi och kostym svartvitt. Och för den med ögonen med sig finns det många roliga saker att upptäcka bland rekvisitan.

På 45 minuter får vi sedan ett urval av tv-seriens 14 avsnitt. Naturligtvis är apan på rymmen med liksom Frasse som botar Hildings ledsenhet med pruttar, trollkarlsbesöket och mycket annat. Slutligen dömer ändå hälsovårdsinspektören ut bageriet och syskonen vandrar vidare mot nya äventyr.
Det här är en alldeles lagom längd och ett bra urval av det roligaste och publikens intresse sviker inte för en sekund. Gapskratten fortsätter och alla är mycket hjälpsamma när apan gömmer sig bakom Janas rygg utan att hon upptäcker den.

Att ta sig an så älskade rollfigurer som Frasse, Janos och Hilding är en utmaning men Moomsteaterns Dennis Nilsson (Frasse), Ronnie Larsson (Hilding) och Johanna Friberg (Jana) hittar helt rätt i de tre tokiga, klantiga syskonens olikheter och deras kärleksfulla relation till varandra och framstår som en väldigt sammansvetsad humortrio som kan allt från att fastna i ugnar, hälla mjöl över sig till att sjunga den klassiska Tårtanvisan med rätt sävlighet.
Övriga roller är också mitt i prick från Cintia Rosberg som den bageritrötta bageriägaren Sonja till Tryggve Algeus hälsovårdsinspektör som tar noggrannheten i smutsletandet till nya nivåer. Och Niclas Lendemar gör en suverän trollkarl med många överraskningar i manteln medan Frida Andersson är perfekt som den obeslutsamma kunden i päls.

För den som älskar tv-serien Tårtan är Moomsteaterns scenversionen en riktigt nostalgisk kick samtidigt som den inte bara lutar sig tryggt mot originalet utan vågar sig på att öka tempot och skruva till humorn ett extra varv, vilket fungerar väldigt bra på scen.
Och den som möter Tårtan på scen för första gången kan sedan leta sig in i SVT:s Öppet Arkiv och hitta hela serien där och fortsätta ha roligt en bra stund till.

SCEN
Tårtan
Av Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson
Scen: Moomsteater i Malmö 5/9 2018
Regi & bearbetning: Per Törnqvist
Musik: Jan-Erik Sääf
Originalmusik: Krister Broberg
Scenografi, kostym och mask: Annika Carlsson
Ljusdesign: Hans C Roupe
Rekvisita: Karolin Ivarsson
Skådespelare: Ronnie Larsson, Dennis Nilsson, Johanna Friberg, Cintia Rosberg, Frida Andersson, Niclas Lendemar, Tryggve Algeus.