Meng Hongwei. Foto: TT

Gripne Interpolchefen avgår

För två veckor sedan försvann Meng Hongwei, chef för Interpol, spårlöst efter en resa till sitt hemland Kina. På söndagen erkände kinesiska myndigheter att han gripits för mutbrott, skriver BBC.

Det var den 25 september som 64-årige Meng Hongwei tog flyget till Kina från Interpols högkvartier i Lyon. Sedan försvann han, efter att enligt uppgift ha förts bort av polis så fort han steg av planet, enligt BBC.

Det sista som ska ha hörts från honom är ett sms med en bild av en kniv som han skickade till sin hustru. Detta har tolkats som ett budskap om att han var i fara.

Hustrun har sedan dess fått beskydd av polisen.

Efter flera veckors tystnad bekräftade kinesiska myndigheter på söndagen att Meng Hongwei, som även sitter som kinesisk viceminister för offentlig säkerhet, utreds för korruptionsbrott.

Men några detaljer kring misstankarna har än så länge varken delgivits Interpol eller media.

Samma dag gick Interpol ut med att organisationen mottagit ett skriftligt avgångsbrev från Meng Hongwei. Han ersätts tills vidare av sydkoreanen Kim Jong-yang.

Flera experter tolkar Meng Hongweis gripande som ett led i den kinesiske presidenten Xi Jinpings anti-korruptionskampanj, under vilken flera högt uppsatta statstjänstemän, miljardärer och en känd skådespelerska också har försvunnit.