”Jag skrev inläggen som privatperson”

Hörbys blivande ordförande i kommunstyrelsen Stefan Borg (SD) medger att några av citaten är olämpliga men säger samtidigt att Expos granskning inte är seriös.

Stefan Borg säger till SkD som försvar att han skrivit inläggen som privatperson och inte som fritidspolitiker och som privatperson måste man ibland dra saker och ting till sin spets.

Är man inte alltid politiker när man skriver eller delar politiska inlägg på facebook?
– Nej, jag tycker att man som fritidspolitiker kan föra privata resonerande inlägg. Jag har till exempel skilt på vad jag skrivit på min privata facebook och på Sverigedemokraternas facebooksajt, säger Stefan Borg till SkD.
När det gäller uttalandet att: ”Våra barn blir av allt att döma den sista generationen som får leva i ett land med en svensk majoritet”, säger Stefan Borg följande:
– Formuleringen är att hårdra. Men mitt inlägg hänvisar till den demografiska utvecklingen som visar att personer som föds med två svenska föräldrar kommer vara i minoritet om ett par generationer. 44 procent av grundskoleeleverna i de tre storstäderna talar i dag ett annat språk än svenska i hemmet, säger Stefan Borg.

Du har länkat till sajten Mörkläggning som enligt Expo marknadsför Vit maktlitteratur med rasistiskt innehåll. Hur ser du på det?
– Jag vill direkt säga att jag inte länkat till något sådant innehåll. Sedan dömer jag inga sajter på förhand. Är det däremot felaktiga uppgifter jag spridit tar jag tillbaka det direkt. Men i det här fallet var det inget fel på invandringsstatistiken som jag länkade till.

Ser du inte ett problem med att du på detta sätt legitimerar sajter med exempelvis ett rasistiskt innehåll när du delar innehåll från sajten utan att kontrollera vilka upphovsmännen är och vad det är för typ av sajt?
– Nej. Jag är en varm förespråkare av yttrandefrihet. Jag tycker man kan lyssna på alla och bemöta alla felaktigheter.

Men om det handlar om en sajt som hypotetiskt skulle vara öppet nazistisk?
– Jo då kan det vara det. Naturligtvis har jag gränser för vem jag länkar till. Men jag har inte uppfattat Mörkläggning på det sättet, säger Stefan Borg.

Du har också skrivit på ett upprop för tidningen Nya tider som är en tidning vars medarbetare har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.
– Uppropet syftade på att Nya tider skulle ha rätt att framträda på bokmässan. Alla måste få tala och jag såg uppropet som ett stöd för yttrandefriheten. Vi har exempel med personer som är stalinister som får delta på mässan utan problem, säger Stefan Borg.

Till Expo ska du ha sagt att ställningstagandet för Nya tider var dumt gjort?
– Det var dumt gjort och jag borde ha dragit gränsen här som politisk aktiv. Jag kanske skulle avböjt att skriva på när jag är politiker men det är samtidigt en svår gränsdragning.
Stefan Borg kritiserar Expos granskning eftersom han tycker att tidningen letar för mycket i gamla saker.
– Nu kommer det upp. Frågan är hur mycket av det som hänt ska styra det som händer i framtiden, säger han.

Hur upplever du de senaste dagarna sedan Moderaterna och SPI meddelade att de ingår i en valteknisk samverkan med SD i Hörby?
– Hektiska och pressande på alla vis. Man vill göra mig till en person som jag inte är. Men jag tror det kommer att lägga sig. Politikerna i Hörby känner mig bättre.

Har du kontakt med SD på riksplanet?
– Ja vi håller kontakt eftersom de har en erfarenhet av det som händer.

Ångrar du något med dina inlägg?
– Ja, det finns formulerar som lämnar utrymme för misstolkning. Det finns inlägg som jag i dag inte hade formulerat på samma sätt. Till exempel om Hörby kommuns inställning till Pride. Det inlägget tog jag bort för nästan ett år sedan, säger Stefan Borg.

Kommer du vara lika aktiv på facebook som kommunalråd?
– Nej det kommer jag inte eftersom jag måste ta ett större ansvar som politiker, säger han.

 

Läs mer: