GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Spännande möten bakom linsen

Hässleholm Idag fotograferar människor mer än någonsin tack vare mobilkamerorna. Men att fotografera är så mycket mer än att knäppa en bild i farten.
Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Under lördagen arrangerades en skånsk naturfotofestival på Kulturhuset i Hässleholm.

Flera namnkunniga fotografer var på plats för att berätta om sina upplevelser bakom kameran, signera böcker och för att prata fotografi. Här fanns även en rad företag som marknadsför och säljer fotoutrustning.

Det var Zoom Fotoresor och Kamera & Bild som arrangerade dagen där det även gick att boka en tid för att få sina bilder bedömda samt en möjlighet att få tips på förbättringar.

På mässan fanns det mesta för den fotointresserade. Och trots alla nya och förbättrade prylar till kamerautrustningen kunde man även ana en retrotrend.

Till och med den gamla polaroidkameran var tillbaka, visserligen något upphottad, men ändå.

Även svartvita bilder är älskade av många. Konst- och naturfotografen Mats Andersson är en av dem som har en kärlek till de svartvita bilderna.

Han blev årets Naturfotograf 2016 just på grund av sina svartvita naturbilder och där delar av motiveringen lät ”han tar oss med in i ett svartvitt dunkel, där skogens invånare förvandlas till väsen i en mystisk sagovärld”.

På Kulturhuset mötte han sin gamla kurskollega Lena Andersson från Eslöv. Hon har tidigare bott många år i Hässleholm, varit en flitig fotograf och varit med i Hässleholms fotoklubb.

En fotograf som samlade många åhörare var Tom Svensson som berättade om sitt arbete att dokumentera bevarandet av vilda djur. Otäcka bilder på lemlästade noshörningar visades. Allt bara för att komma åt de åtråvärda hornen.

Han berättade om sin resa på jakt efter bilder på försäljning av vilda djur. Ett äventyr som både är sorgligt, livsfarligt och fyllt med hinder. Han berättade om jakten som gick genom Kina, Vietnam för att till slut leda till Mong La i Burma som är ett centrum för världens illegala djurhandel. Här kan man förutom illegala djurdelar köpa droger, sex och annat som är förbjudet.

Bland kameror, objektiv och övrig kamerautrustning går Peter Svensson runt. Målet är egentligen att hitta ett teleobjektiv till sin kamerautrustning.

Intresset för foto är stort och nyligen har han fått med en bild till Gurushots utställning i Budapest.

Gurushot är en sida på Internet där det går att ladda upp sina bilder.

Charlie Malmqvist på Zoom fotoresor är kanske en av de människor som har det absolut bästa drömjobbet.

Han och företaget arrangerar fotoresor och fotoexpeditioner runt om i världen, många gånger under ledningen av världens bästa fotografer. På tur står ett besök till världens största grotta i Vietnam.

– Där övernattar man till och med, berättar han och visar en bild från denna relativt nyupptäckta grotta.

Ena dagen bland isbjörnar på Svalbard för att nästa dag befinna sig bland lejon och elefanter på den afrikanska kontinenten.

Det handlar om nischade resor där tanken är att de som följer med ska kunna växa som fotografer.

bild 1/4
Djur och natur är populärt att fånga på bild. Att få bra djurbilder kräver dock sin kunskap.
Konst- och naturfotografen Mats Andersson har gett ut flera böcker. På fotomässan i Kulturhuset träffade han på sin tidigare kurskollega Lena Andersson som varit en flitig fotograf i många år. Foto: Helén Fingalsson
Torbjörn Ek visar teleobjektiv för Peter Svensson som funderar på att komplettera sin kamerautrustning.
Charlie Malmqvist arrangerar fotoresor och fotoexpeditioner. En resa till världens största grotta står på vänt.
Djur och natur är populärt att fånga på bild. Att få bra djurbilder kräver dock sin kunskap.
Konst- och naturfotografen Mats Andersson har gett ut flera böcker. På fotomässan i Kulturhuset träffade han på sin tidigare kurskollega Lena Andersson som varit en flitig fotograf i många år. Foto: Helén Fingalsson
Helén Fingalsson helen.fingalsson@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.