Annons

C tänker inte sätta sig i ett minoritetsstyre

Hässleholm – Vi vill ha ett majoritetsstyre och kommer inte under några förutsättningar att sätta oss i ett minoritetsstyre. Det tydliga beskedet kommer från Anders Edwall kretsordförande i Centerpartiet i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 8 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Fastighetschefen Anders Edwall såg öppningarna i staketet. Foto: arkiv
Fastighetschefen Anders Edwall såg öppningarna i staketet. Foto: arkiv

– Vi har inte inlett några förhandlingar ännu, berättar Anders Edwall. Däremot har vi fört samtal med alla partier utom Sverigedemokraterna och Folkets väl.

Men snart måste någonting hända. Inte minst för kommunens framtid och för dess ekonomi.

Annons

Att skapa tre tydliga block där de olika posterna fördelas mellan de rödgröna, alliansen samt SD plus Folkets Väl är inget som Centern har något intresse av.

– Vi kan inte ha samma röra under de kommande fyra åren som vi haft nu, säger Anders Edwall. Dessutom ger en sådan lösning Sverigedemokraterna mer inflytande än de har rätt till enligt valresultatet.

Han tillägger att det även måste gå att få igenom en budget. Och när det gäller den frågan ser han ett stort frågetecken.

Under lördagens styrelsemöte inom Centern var enigheten total.

Går det inte att på något sätt få till ett majoritetsstyre så kommer Centern att sätta sig i opposition.

– Vi kan tänka oss att sitta i en konstruktiv opposition och även en valteknisk opposition.

Något samarbete med enbart de rödgröna kommer det heller inte att bli eftersom det inte heller här kan bli någon majoritet.

– Det blir i så fall i enskilda sakfrågor, säger Anders Edwall.

Från Centerpartiets sida vill man nu ge en tydlig signal om var man står.

Anders Edwall tror att det kommer att börja röra på sig under den kommande veckan när det gäller det politiska dödläget.

Genom Centerns tydliga besked tror han att tempot nu vrids upp.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons