Annons

Lyssna till nöd­ropet

Ledare Den ekonomiska rapporten från kommunens förvaltningschefer är ett nödrop till politikerna. Nu måste en stark majoritet ta ansvaret.
Opinion • Publicerad 8 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
KS-ordförande Lars Johnsson (M).            Foto: Stefan Sandström
KS-ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Stefan Sandström

I för­ra vec­kan pre­sen­terade kom­mun­di­rek­tören till­sam­mans med eko­no­mi­chefen en re­do­vis­ning som kom­munens för­valt­nings­chefer sam­man­ställt. Det be­hövs en för­stärk­ning av den kom­mu­nala ekonomin med minst 200 mil­joner de nä­rmaste fyra åren, om ekonomin ska komma i ba­lans. Då klaras ändå inte det re­kom­men­derade över­skotts­målet på två pro­cent, som krävs för fi­nan­sieringen av de lång­sik­tiga in­ves­te­ringarna.

Rap­porten från kom­mun­di­rek­tören bygger på kom­mun­full­mäk­tiges be­slut att för­valt­nings­cheferna ska ta fram bud­get­un­der­laget till po­li­ti­kerna. Men dess­utom har kom­mun­sty­rel­sens ord­fö­ran­de Lars Johnsson (M) gett di­rek­tiv att tjäns­te­männen ska pla­nera för en minskad po­li­tisk or­ga­ni­sa­tion, trots att det är en ren­odlad po­li­tisk fråga, och att över­skotts­målet bara ska vara en kro­na var­je år – inte vare sig en el­ler två pro­cent.

Annons

Trots den sänkta mål­sätt­ningen för de eko­no­miska målen krävs myc­ket stora för­änd­ringar. Av ma­te­ri­alet från eko­no­mi­chefen står det ock­så klart att de be­spa­ringar ge­nom om­struk­tu­re­ringar som rest­al­li­ansen med stöd av SD och FV lagt in i bud­geten en­bart haft till syf­te att på pap­peret visa över­skott, vil­ket krävs en­ligt kom­mu­nal­lagen. Nå­gon upp­följ­ning har ald­rig gjorts.

För det måste SD och FV an­s­es vara lika an­sva­riga, efter­som de ställt sig bak­om bud­geten så­väl 2016 som 22017. Där­emot har de inte i nämnderna tagit nå­got an­svar för att ge­nom­föra bud­getarna de röstat för. Det visar att de inte är kom­pe­tenta att ta ma­jo­ri­tets­an­svar.

Kom­mun­di­rek­törens och chefs­gruppens rap­port pekar på den eko­no­miska krisens om­fatt­ning. Nu måste par­tierna ta an­svar för kom­munens ekonomi ge­nom att bilda en stark ma­jo­ri­tet som kan ge­nom­föra en lång­sik­tig eko­no­misk sane­ring sam­ti­digt som verk­sam­heterna ut­vecklas uti­från med­bor­ga­rnas be­hov.

Där­för är det nöd­vän­digt att i första hand S och M bi­lägger sin kon­flikt så kommunen kan få en led­ning som fun­gerar. Bara så kan ekonomin hanteras väl.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons