Annons

Sau­di­ara­bi­ens över­grepp måste kri­ti­seras

Opinion Den saud­iske jour­na­listen Jamal Khashoggi miss­tänkt ha mördats av ett saud­iskt spe­ci­al­kom­man­do på Sau­di­ara­bi­ens kon­su­lat i Istan­bul.
Opinion • Publicerad 8 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Den saud­iske jour­na­listen Jamal Khashoggi miss­tänkt ha mördats av ett saud­iskt spe­ci­al­kom­man­do på Sau­di­ara­bi­ens kon­su­lat i Istan­bul.

Jamal Khashoggi har levt i exil i USA se­dan ett år, se­dan kron­prinsen Mohammed bin Salman tog makten. Han be­sökte kon­su­latet i Istan­bul för att skaffa do­ku­ment för sitt kommande bröl­lop, men när han inte kommit ut där­ifrån an­mäldes han för­svunnen av flick­vännen.

Annons

Han miss­tänktes ha kid­nappats av de saud­iska myn­dig­heten och kan­ske i hem­lig­het ha förts till Sau­di­ara­bi­en. Men nu har upp­gifter kommit att han har mördats inne på kon­su­latet.

Flera pressfrihetsorganisationer, bland andra Reportar utan gränser, har pro­te­sterat och krävt att en för­klar­ing till vad som hänt med Jamal Khashoggi. Hit­tills har de saud­iska myn­dig­heterna för­nekat all in­bland­ning och hävdar att han lämnat kon­su­latet.

Nu måste det in­ter­na­tio­nella sam­fundet en­ga­geras sig mot det saud­iska över­greppet. EU måste kräva klar­läg­gan­de och pro­te­stera mot Jamal Khashoggis för­svin­nan­de på kon­su­latet.

Hans kri­tik mot Sau­di­ara­bi­ens krig i Je­men och mot för­hål­lan­dena i landet har gjort honom till kron­prinsens fi­en­de. Men för­trycket får inte fort­sätta utan in­ter­na­tio­nella krav på re­spekt för de mänsk­liga rät­tig­heterna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons