SD vill ha ordförandeplatser och slopad kulturnämnd

Skåne SD köper inte alliansens förslag till ny politisk organisation i Region Skåne. Vid måndagens gruppmöte beslutade SD att säga nej till de föreslagna sjukhusstyrelserna och slopa kulturnämnden.

– Men vi säger ja till beredningsutskotten under de stora nämnderna. Vi vill däremot ha fem ledamöter istället för sex. Det ska ju inte vara meningen att ordföranden ska kunna använda sin utslagsröst, säger Niclas Nilsson, ny gruppledare för SD i Region Skåne.

Inget av de övriga båda blocken – de rödgröna och alliansen – vill ha med SD i ett styre, eller vara beroende av dem.
– Vi vill att nämndernas sammansättning ska spegla den treblocksmodell som nu råder. Det betyder att vi vill ha inflytande i presidierna. Det betyder att vi vill ha ordförandeplatser. Valresultatet måste speglas i nämnderna. Det gäller för alla partier, säger Niclas Nilsson.

Under den gångna mandatperioden har det rödgröna styret haft ordförande- och viceordförande platserna i nämnderna. Andre vice ordförande har besatts av oppositionen, som bestod av allianspartierna.
SD vill minska den politiska organisationen och väljer därför att slopa de åtta föreslagna sjukhusstyrelserna.
– De sjukhuschefer som har tillsatts kan sköta uppgiften utan inblandning av politiker. Ansvaret för sjukhusen läggs under hälso- och sjukvårdsnämnden, förklarar Niclas Nilsson.

Kulturnämnden försvinner i SD:s organisation.
– Vi placerar kulturfrågorna under regionala utvecklingsnämnden, säger Niclas Nilsson.
Några öppningar i samtalen om makten med de andra blocken har inte kommit hittills.
– Vi har blivit informerade av alliansen om deras förslag, men vi har inte resonerat kring det. De har inte visat något gehör för en treblocksmodell, som speglar de reella maktförhållandet utifrån väljarnas beslut, säger Niclas Nilsson.

Den 27 november ska den nya politiska organisationen beslutas i regionfullmäktige. Den bildar ramverk för en kommande maktfördelning och inflytande.
– Alliansens beredningsutskott är inte fel, men det räcker med fem ledamöter. Blir det sex har en styrande minoritet utslagsrösten, förklarar Niclas Nilsson.

Dagens fråga

Har du någon att fira jul med?

Loading ... Loading ...