Annons

Blågul glans över Vittsjö IP

Sport Den allsvenska arenan står som värd för gruppfinalen mellan Sverige och Slovenien i EM-kvalet för F18-landslag.
Sport • Publicerad 9 oktober 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Vittsjös sportchef Erika Nilsson är nöjd med den kvarts miljon som de får i ersättning för sina VM-spelare från Fifa, men hon hoppas att dagersättningen ökar till kommande mästerskap. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV
Vittsjös sportchef Erika Nilsson är nöjd med den kvarts miljon som de får i ersättning för sina VM-spelare från Fifa, men hon hoppas att dagersättningen ökar till kommande mästerskap. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV

Skåne står som värd för Sveriges grupp i det första EM-kvalet och matcherna spelas i Helsingborg, Vejbystrand och Vittsjö. Efter två omgångar har Sverige och Slovenien plockat sex poäng och är klara för nästa omgång, Elite round, medan Israel och Kazakstan gör upp om tredjeplatsen.

I lördags spelades Slovenien–Kazakstan i Vittsjö.

Annons

– Det var lite mer pompa och ståt än under en allsvensk match. Vi hade bland annat Hässleholms Stadsmusikkår som spelade nationalsångerna, säger Erika Nilsson.

Vad betyder det för föreningen att få arrangera de här EM-kvalkamperna?

– Det är självklart väldigt betydelsefullt. Det är väldigt roligt att få göra en fin upplevelse för tjejerna som kommer hit och ska spela fotboll i ett annat land, säger (eller snarare kraxar) Erika Nilsson som brottas med en förkylning som har satt sig på stämbanden.

Lördagsmatchen lockade dock inga stora åskådarskaror.

– Om man tvekar mellan två matcher så har jag full förståelse för att man väljer den där Sverige spelar. Vi tog den första lite som ett genrep.

Inför kvällens match tror och hoppas Erika Nilsson på bättre uppslutning.

– Vi har Västerskolans fotbollsprofil som kommer hit med 125 elever och NIU från Markaryd. Sedan finns det ytterligare några lag som kommer. Får vi 700 till matchen är vi jättenöjda.

Det finns tyvärr inget Vittsjö-inslag i den svenska truppen men Kristianstads DFF är representerat av mittbacken Saga Jontoft. Och så är ju Anders Johansson ett välkänt ansikte på Vittsjö IP.

– Det är roligt att Anders kommer tillbaka till oss som förbundskapten. Vi har behållit kontakten, han är verkligen en sympatisk person.

Sverige behöver vinna kvällens match för att ta hem gruppen och på så sätt få en gynnsammare seedning i Elite round.

Annons

F18-landskampen blir ett avbrott i den allsvenska vardagen som just nu är ganska bekymmersam för Erika Nilsson och hennes Vittsjö GIK. Med tre omgångar kvar är det bara målskillnad som håller Vittsjö på rätt sida om nedflyttningsstrecket. Både Vittsjö och Limhamn Bunkeflo parkerar på 20 poäng och Vittsjö har 18 mål tillgodo på LB07.

I samband med landskampsuppehållet spelas det inte allsvenskt under tre veckor på idrottsparken. Ganska vältajmat, för Erika Nilsson och alla med hjärtan som klappar för Vittsjö GIK.

– Om jag ska vara krass så tycker jag att det är skönt att titta på fotboll som inte betyder så mycket för mig rent personligen. En välkommen paus i detta nervösa och spännande slutskede.

Vittsjös sportchef konstaterar att den senaste tiden har varit påfrestande.

– Det här är mentalt jobbigt. En psykisk stress som är väldigt tuff. Det viktiga är att vi stöttar och peppar tjejerna hela tiden och visar att vi tror på dem. Vi vinner tillsammans, vi förlorar tillsammans – och nu gäller det att plocka tillräckligt med poäng så att vi håller LB bakom oss.

– Vi kör för att vi ska spela allsvenskt även 2019. Det finns inget annat, viskar Erika Nilsson fram innan vi låter henne vila rösten inför tisdagens gruppfinal på Vittsjö IP.

– Jag måste ju kunna sjunga nationalsången.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons