Glada scouter på plats: Rickard Mårtensson och André Berg Engström från Tornfalkens scoutkår i Malmö, Mats Aronsson från scouterna i Hässleholm, Jens Mårtensson från Höör scoutkår och Patrik Redgård från Staffanstorps scoutkår.
Julia Blomberg pratade om hur barn med en funktionsnedsättning över hela världen ofta göms undan från samhället.
Cecilia Åberg från Lund var först på plats för att hämta en insamlingsbössa för Musikhjälpen. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Anna Johannessen och Anders Taperman har kontakt med lokalbefolkningen och företagen för att fånga upp olika insamlingsidéer.

Många kreativa idéer då Musikhjälpen var på plats

LUND Många kreativa idéer har redan plockats fram inför året event Musikhjälpen i Lund.
På tisdagen fanns projektledarna på plats för att inspirera skåningarna till olika sätt att samla in pengar.

– Det viktigaste är inte hur mycket pengar ni lyckas får in utan att ni engagerar er tillsammans, sa projektledare Julia Blomberg från Sveriges Radio när hon presenterade årets insamling för Lundaborna och skåningarna tillsammans med Per Nordahl från Svt.
Det var nästan fullt med nyfikna i den stora salen i Stadshallen när Musikhjälpen kom på besök, två månader innan insamlingseventet drar igång i Lund den 10-16 december.

– Vi är på plats för att tipsa folk om hur man kan starta sin egen insamling: i familjen, i föreningen eller på arbetsplatsen. Många av initiativen uppmärksammas under veckan som insamlingen är igång, berättar Anders Taperman, evenemangsansvarig på SR.
Han pekar på att det bara är att låta fantasin flöda kring hur man ska samla in pengar, från att baka bullar till att skapa en digital bössa eller ordna en konsert med favoritmusiken.
I publiken hittar vi ett gäng glada scoutledare från sex scoutkårer i Skåne, som har startat insamlingen: Scouter stöttar Musikhjälpen, som genom olika aktiviteter ska samla in ”riktigt mycket pengar”.
– Vi har tidigare samlat in till Musikhjälpen men i år satsar vi extra och hoppas engagera scoutkårer över hela landet, säger Patrik Redgård från Staffanstorps scoutkår.
Han har också en idé om att ordna en stödgala i Lund under veckan i samarbete med många olika organisationer, men än är inget bestämt.

Från Lunds turistförening kom några intresserade som försöker locka folk till Lund genom att lägga upp Musikhjälpseventet på sin Facebooksida.
– Redan nu har vi nästan 10 000 som är intresserade av att komma på Musikhjälpen. Givetvis deltar inte alla dessa men vi vill visa hur mycket kultur och historia som finns i vår fina stad och gärna slå publikrekordet på 10 000 besökare som Linköping slog ifjol, framhåller Jonny Andersson i föreningen.
På Musikhjälpens hemsida kan man läsa om andra Lundainitiativ. Ett kallas Lundajodeln och är en app där folk anonymt kan dela med sig av text och bild från sin vardag.
Akutmottagningen gör sin egen insamling liksom Palettskolan och Spontankören. Från ett möte med studenter i Lund ryktas det också om att studentradion utmanar nationerna att samla in pengar, det ska hållas någon konsert och flera klubbar kommer att ha någon insamlingskväll.
Musikhjälpen har arrangerats varje år i december sedan år 2008. Insamlingen arrangeras av Sveriges Radio och SVT, tillsammans med Radiohjälpen, och har ett nytt tema varje år.
Årets tema är: Alla har rätt att vara funka olika. Då riktarna man sig till människor med funktionsnedsättning, som är en av världens mest diskriminerade grupper.
Programidén bygger på att tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad.
I 144 timmar samlar de in pengar och informerar om projektet. Programmet sänds nonstop i P3 och på SVT Play, och delar av dygnet i SVT.

– I år står glasburen på Stortorget i Lund denna blöta, blåsiga och kalla decembervecka. Men vi hoppas att vi alla ska bli varma i hjärtat när vi samlas för en viktig sak, menar Julia Blomberg.
Mer information om insamlingen finns på hemsidan: sverigesradio.se/musikhjalpen

Senaste nytt omLund