Trots att bilen fick punktering fortsatte 17-åringen att köra. När polisen fick stopp på färden i Emmaljunga körde bilen på fälgen. FOTO: POLISEN

Överens om påföljd efter biljakt

HÄSSLEHOLM De stal en bil i Västergötland, gjorde en mellanlandning i ett förråd i Jönköping, och stoppades tillslut av tre polisbilar i Emmaljunga.
Under tisdagen hölls förhandling mot de båda männen, och såväl åklagare som advokater var överens om påföljden.

Totalt tio åtalspunkter fördelades mellan de båda männen, vid tiden för brotten 21 och 17 år gamla. De hade åkt tåg från Jönköping till Götene, men kom sedan inte vidare. Eftersom de ville ner till Skåne och det inte gick några tåg dit fick de ta till olagliga medel. Den yngre av männen gick in i omklädningsrummet på ett gym, bröt upp ett lås och tog det som fanns i det, bland annat en bilnyckel.
Männen hoppade in i bilen som stod parkerad utanför, och påbörjade sin färd.

Bilens ägare ringde och anmälde bilen stulen, och frampå småtimmarna påträffades den strax söder om Ljungby där den kördes på E4:an. Polis hann ikapp söder om Markaryd.
I höjd med avfarten vid Skånes Fagerhult gjorde polisen tecken för att få föraren att stanna, men i stället för att stanna gasade föraren. Ett tag var han uppe i 170 km/h.
Färden fortsatte på E4 fram till Örkelljunga, då man svängde av till riksväg 24 mot Hässleholm. På den vägen körde man till strax före Äljalt, innan en vänstersväng ledde färden mot Vittsjö. På slingriga skogsvägar körde 17-åringen bitvis i 70-80 km/h, och någonstans här punkterades ett av däcken. Vilket dock inte fick stopp på färden.

I Vittsjö stod ytterligare en polis, som tvingade bilen att svänga norrut på väg 117, och uppe i Emmaljunga tog jakten slut när en tredje polisbil anslöt norrifrån och man bryskt stängde in bilen.
Vid det laget körde den jagade bilen enbart på fälgen på ett av hjulen.
Förutom att köra i 170 på motorvägen hade man också kört i 100 km/h genom Vittsjö där det råder 50-begränsning.
Eftersom det var mitt i natten var det dock högst begränsat med trafik på E4, och inga andra bilister ute på småvägarna.

Båda de unga männen har sedan händelsen börjat ordna upp sina liv, och kriminalvårdens påföljdsförslag om skyddstillsyn i kombination med föreskrifter, respektive ungdomsvård enligt en redan upprättad plan, gillades av såväl åklagare som de båda männens advokater.
Tingsrätten överlade kort och meddelade sedan att den dömde de båda männen till just dessa straff.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är sommaren den bästa årstiden?

Loading ... Loading ...