Annons

Ris­kera inte kyr­kans be­grav­nings­an­svar

Opinion Som hel­het har det fun­gerat bra att kyr­kan fort­satt ha hu­vud­an­svaret för be­grav­nings­verk­sam­heten.
Opinion • Publicerad 9 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

När kyr­kan skildes från staten år 2000 stannade an­svaret för be­grav­ningarna kvar hos kyr­kan. Det var prak­tiskt efter­som de all­ra flesta då, och fort­fa­ran­de om än i mind­re ut­sträck­ning, är med­lemmar i kyr­kan och vill be­gravas i kyr­kans regi.

En sär­skild be­grav­nings­av­gift in­fördes som alla be­talar, oav­sett re­li­gi­on el­ler av­sak­nad av re­li­gi­on.

Annons

Sam­ti­digt in­fördes sär­skilda be­grav­nings­om­bud för att till­go­do­se in­tres­set hos dem som inte är med­lemmar i kyr­kan. Läns­sty­rel­sen är till­syns­myn­dig­het för be­grav­nings­verk­sam­heten.

Från nyår tar kyr­kan ett fastare grepp om för­sam­lingarnas be­grav­nings­verk­sam­het ge­nom ett be­slut på Kyr­ko­mö­tet för­ra året. Stiften ska nu utöva till­syn över hur för­sam­lingarna sköter ­verk­sam­heten.

För kyr­kan kan det här ses som na­tur­ligt, även om det fanns en viss op­po­si­ti­on mot för­änd­ringen. Men för alla som inte är med­lemmar i Svenska kyr­kan, både för dem som hör till andra re­li­gi­oner och inte minst för ate­ister, kan det kännas utmanande med den in­om­kyrk­liga till­synen.

Som hel­het har det fun­gerat bra att kyr­kan fort­satt ha hu­vud­an­svaret för be­grav­nings­verk­sam­heten. Det finns till ex­em­pel be­grav­nings­platser för dem som inte vill be­gravas på kyr­ko­gården.

Men att göra be­grav­nings­verk­sam­heten mer kyrk­ligt styrd kan göra att sam­häl­let flyttar an­svaret helt från kyr­kan. Det vore be­klag­ligt. Där­för bör kyr­kan vara åter­håll­sam med den nya ord­ningen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons