Annons

Ambitiöst Mala IF vann sexan i stor stil

Sport • Publicerad 10 oktober 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Mala IF blev nöjda seriesegrare i fotbollssexan. Foto: JOHN FRIBERG
Mala IF blev nöjda seriesegrare i fotbollssexan. Foto: JOHN FRIBERG

Bosse och Jörgen Augustssons moderklubb firar 70-årsjubileet med avancemang till femman. Och Fitim Ahmeti tror att Mala har en realistisk chans att bli Hässleholms tredjeklubb.

– Visst, Bjärnum är ett mer etablerat lag men jag tänker på närhetsprincipen. Sedan har Simon (Omari) redan visat att det kan gå båda vägar, säger han.

Annons

Simon Omari var vårens spelare i Mala och hann göra tolv mål innan han i somras blev klar för IFK Hässleholm.

– Det går inte att prata om vårsäsongen utan att nämna Simon. Han gjorde mycket mål och många bra grejor.

– När matcherna mot Hästveda och Broby stod och vägde var det han som klev fram, säger Ahmeti.

Fitim Ahmeti, som för övrigt är bror till HIF-profilen Liridon, var assisterande tränare i Mala i fjor och tog i år över som huvudtränare, med Kristoffer Kärvegård som sin sidekick. Det blev succé med serieseger direkt.

– Det är jätteroligt för en förening som det har gått knackigt för. Sista 20 åren har Mala förknippats med sexan och sjuan, säger Ahmeti.

En anledning till framgången är det hårda jobbet som personer i klubben såsom far-och-son-duorna Åke och Kristoffer Kärvegård och Magnus och Marcus Persson står för. En annan är givetvis att Mala har lockat till sig spelare med ett förflutet högre upp.

Tidigare IFK:arna Mert Yanev och Muhamed Resulovic samt gamle HIF:aren Arber Sabani kom alla inför eller under säsongen.

– Vi har mycket bra förutsättningar att bli ett bra division 5-lag men då krävs det att killarna och föreningen sätter ett mål. Vill vi vara ett bottenlag behöver vi inte ens gå upp, säger Fitim Ahmeti och tillägger:

– Jag gläds inte av detta om vi skulle förlora majoriteten av våra matcher nästa år. Det krävs lite uppoffringar och det är det jag tycker behöver förbättras, eget ansvar med träningar och så.

Ahmeti är också medveten om att glappet mellan femman och sexan är stort. Under de senaste åren har lag som Sibbhult, Ballingslöv och Knislinge åkt rakt tillbaka ned till sexan.

Annons

– Vi behöver förstärka med någon spelare i varje lagdel som kan utmana startspelarna.

– Och så behöver vi en extramålvakt.

De många hässleholmarna (för många är de) i all ära, det finns också lokal prägel på laget.

– (Mattias) Nilsonius och Micke Nilsson är ju våra riktiga malaiter, säger Ahmeti.

Mikael Nilsson är tillsammans med Omari en av de spelare som har gett det lilla extra åt Mala i år, tycker Fitim Ahmeti.

– Micke Nilsson har varit bra hela säsongen. Han har haft problem med skador innan och var inte med så mycket i fjor men han har hållit sig skadefri i år, säger han och fortsätter:

– Han är aldrig 80, aldrig 90 men alltid 100-procentig i det han gör. Med den rutinen han har från HIF är han en jättebra förebild för våra unga spelare.

Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons