Åtta månader för elevassistent

HÄSSLEHOLM Den vid tiden 22-årige mannen som arbetade som elevassistent på en skola i nordöstra Skåne döms för sex fall av sexuellt utnyttjande av barn.
Hässleholms tingsrätt dömer honom till åtta månaders fängelse.

Det var strax före sommarlovet förra året som händelserna inträffade. Mannen hade börjat flörta med en 14-årig flicka som gick på den skola där han jobbade. De båda hade vid tre tillfällen samlag i ett skyddsrum på skolan före lektionstid, och två gånger i mannens bil efter skoltid. Dessutom klassas ytterligare en händelse i skyddsrummet som sexuellt utnyttjande av barn.
Mannen kände till att flickan inte var 15 år, vilket framgick i den sms-konversation som de båda hade och som tingsrätten fick ta del av.

Mannen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret, men tingsrätten pekade på en rad försvårande punkter som skulle göra det svårt att inte döma honom till ett fängelsestraff.
En av dem är att det skilde åtta år mellan mannen och flickan, en att det rör sig om flera samlag under kort tid, och att det inte kan betraktas som en lång och varaktig kärleksrelation.
Mycket försvårande bedömer man det vara att mannen varit anställd på den skola där flickan varit elev, och att det därför rått ”ett ojämnt styrkeförhållande där [mannen] i förhållande till [flickan] haft en överordnad förtroendeställning”.

Tingsrätten dömer dessutom mannen att betala 35 000 kronor i skadestånd till flickan. Han hade i sin tur bestritt skadeståndsskyldighet då gärningarna ska ha begåtts med frivillighet från flickans sida.
Rätten skriver i sin dom att den som deltagit frivilligt i en gärning i princip inte har rätt till skadestånd, men att den som är under 15 ”helt oberoende av förhållandena i övrigt, inte är mogen att ta ställning till sexuella handlingar av mer kvalificerad art”, och att handlingen därför innebär en allvarlig kränkning.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...