Draggningar efter Lelle Hildebrandt i stenbrottet vid Jeneryds stenbrott. Arkivbild.
Magnus Gustavsson, polis som tjänstgjorde vid draggningarna efter Lelle Hildebrand, stenbrottet Jedenryd.
Draggningar efter Lelle Hildebrand
Poliserna Magnus Gustafsson, Anders Greger och Robert Lundqvist på plats vid stenbrottet i Jedenhög där dykare draggade efter försvunna Lelle Hildebrand.

Här dyker de efter Lelle Hildebrand

IMMELN – Det finns konkreta omständigheter som gör att vi är vid stenbrottet idag och söker efter Lelle Hildebrand, säger Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla Fall-grupp Region Syd.

Det är snart 20 år sedan turnéledaren Lelle Hildebrand försvann i samband med en spelning med bandet Hammerfall i Sölvesborg. Sedan dess har polisen förgäves sökt efter honom.
På onsdagsmorgonen var dykare på plats vid stenbrottet för att leta i det 35 meter djupa vattnet.
Under våren 2017 tog polisens Kalla Fall-grupp över fallet och sedan dess har flera nya sökningar gjorts efter försvunne Lelle Hildebrand, bland annat i sjöarna Immeln och Ivösjön och även i andra stenbrott utan att hitta något som har kunnat lösa fallet.

Bo Lundqvist säger att det under den senaste tiden har kommit fram omständigheter som gör att stenbrottet Jedenryd, en plats som ofta besöks av turister, utanför Immeln blev högintressant.
– Sedan vi tog över fallet har det uppkommit en teori om hur detta kan ha gått till och det har vi utgått ifrån när vi har planerat för vårt sökande, säger han.
Vad det kan handla om för teori vill han inte gå närmare in på.
Han säger dock att det som framkommit i fallet pekar just mot ett speciellt och högst troligt scenario.
Om dykningarna i stenbrottet under onsdagen gav något resultat är för tidigt att säga. Brottet är djupt med flera olika bottenlager som noga måste undersökas. Och det kan blir fler dykningar.
Utgångspunkten för platsen för sökandet är alltså sammanställningen efter en mängd tips, uppslag och förhör. Folk har också hört av sig med förslag på platser där en kropp skulle kunna ha dumpats. Det är den samlade bilden och geografin som gjort att stenbrottet nu har blivit högaktuellt.

Sökningarna efter Lelle Hildebrand har inte mattats av. Tvärtom. Under ett par dagar i somras fanns specialutbildade sökhundar i trakterna av Arkelstorp, utbildade för att söka under mark. Några fynd gjordes dock inte.
Bo Lundqvist har i tidigare sammanhang också sagt att man idag har tillgång till en annan teknik och sökmetoder än vad man hade för snart 20 år sedan. Därför kan tänkbara fynd analyseras på ett helt annat och mycket framgångsrikare sätt än tidigare.
Missing People har varit inkopplade och så sent som i februari i år utlyste Hildebrands syskon en belöning på 350 000 kronor till den som har sådana uppgifter att kroppen hittas.

I slutet av september sökte Missing people på tre platser i Skåne och Blekinge.
Det som kontrollerades var platsen vid rockklubben Kartago, där Hildebrand var vid den sista spelningen, innerhamnen, norra Immeln och Gonarp i Näsumstrakten.
Representanter från Sveriges metallsökarförening sökte efter metallföremål som Lelle Hildebrand tros ha burit när han försvann.

Snart 20 år sedan Hildebrand försvann och troligen mördades. Hur stora möjligheter finns att lösa brottet även om det hittas en kropp?
– Stora. Det finns jämförbara händelser där undersökningar av kroppar, också skelett, kan påvisa hur ett brott har begåtts. Det finns forensiska spår som kan visa hur folk dog för 1 500 år sedan. Det har inte minst arkeologiska utgrävningar visat. Det beror förstås också på hur en kropp ser ut som hittas.

Vad blir nästa steg?
– Efter dykningarna åkte vi till Sölvesborg där Missing People har hittat saker som vi rent tekniskt vill kontrollera. Som indikerar något som kan vara intressant för oss. Mer kan jag inte säga om detta.
– Vi vill hitta Lelle Hildebrands kropp det är vårt främsta mål. Kan det sedan knytas en gärningsman till ett brott så är det steg två.
Vid sökningen i stenbrottet fanns förutom lokal polis och chefen för Kalla Fall-gruppen Bo Lundqvist också Sjöpolisens dykenhet och personal från Kristianstads kommun.

Fakta: Sökandet efter Lelle Hildebrand

Tidigt i sökandet efter Lelle Hildebrand, som var 36 år då han försvann, föll misstankarna mot trippelmördaren Ricard Nilsson, nu 42 år. Han dömdes år 2000 till livstids fängelse för att ha mördat tre män som han hade stämt träff med i samband med en bilaffär vid Forsmöllan, utanför Klippan.
Ett straff som han senare fick tidsbestämt. Nu är han på god väg ut i friheten och beräknas vara villkorligt frigiven nästa år. Ricard Nilsson var den sista som såg Hildebrand i livet. Han var manager och hade affärer med turnéledaren Hildebrand som hade varit pappaledig en längre tid men som nu var med vid bandet Hammerfalls spelning i Sölvesborg. Vittnen såg dem stiga in i en bil tillsammans vid rockklubben Kartago efter spelningen kvällen då Hildebrand senare försvann. Ricard Nilsson häktades i mars 1999 skäligen misstänkt för mord alternativt dråp i samband med Hildebrands försvinnande. En vecka senare släpptes han då brott inte kunde styrkas. Efter drygt två år friades han från misstanken att ha tagit livet av Hildebrand.
Själv nekade han bestämt till brott och hävdade att han hade släppt av Hildebrand efter att de hade pratats vid i bilen.
Två veckor senare hittades Hildebrands portfölj fastfrusen på sjön Immeln. I den fanns det över 70 000 kronor i kontanter och en dator.
De tre män som kallblodigt mördades av den tidigare misstänkte Ricard Nilsson den 27 september 1999 lurades till platsen i tron att de skulle göra en bilaffär. De blev alla tre skjutna till döds i en bil där de satt tillsammans med Ricard Nilsson.
Två dagar senare greps han av polis. Han dömdes mot sitt nekande men erkände senare morden under tiden i fängelset. Motivet, sade han, var ekonomiskt.
Vid tiden för morden var Ricard Nilsson djupt skuldsatt och jagades av kronofogden.

Dagens fråga

Tittar du på julkalendern i SVT?

Loading ... Loading ...