Annons

Öppenvård lagd på is i väntan på personal

OSBY Missbruksenhetens öppenvård i Osby finns för tillfället inte längre. Behandlingspedagogen har slutat och har inte ersatts.
Osby • Publicerad 10 oktober 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Missbrukare ska enligt kommunens riktlinjer få öppenvårdsinsatser på hemmaplan. I Osby kommun har öppenvårdens pedagog slutat och ingen ny finns på plats. ARKIVBILD
Missbrukare ska enligt kommunens riktlinjer få öppenvårdsinsatser på hemmaplan. I Osby kommun har öppenvårdens pedagog slutat och ingen ny finns på plats. ARKIVBILD

Men enligt enhetschef Mariana Möller är detta ett tillfälligt glapp i verksamheten.

– Det stämmer att vår behandlingspedagog har slutat och att han inte har ersatts.

Annons

– Men det är ett tillfälligt glapp som ska lösas, säger Mariana Möller.

Under tiden kommer de klienter som nu står utan behandling i form av samtal och andra insatser att få hjälp på annat sätt, förklarar hon.

– Vi får köpa tjänster kanske genom andra närliggande kommuner. Vi har också boendestödjare här i kommunen och enskilda handläggare som kan fungera till dess vi har hittat en lösning.

– Även kyrkan har hjälp att erbjuda till drogfria personer.

Meningen är, fortsätter Möller, att kommunen i framtiden ska satsa mer på öppenvården.

– Ja, i framtiden vill vi utveckla verksamheten. Och nu när vår behandlingspedagog slutade ser vi möjlighet att göra just det.

– Hur det kommer att se ut är ännu för tidigt att säga, men att öppenvården ska utvecklas till det bättre intygar Mariana Möller.

Tidsplanen är att en ny verksamhet ska se dagens ljus i början av nästa år.

Mariana Möller säger också att ingen klient ska behöva stå utan hjälp under tiden processen pågår.

– Vi kommer att prata med varje enskild klient och erbjuda de insatser som vi tror att just han eller hon är i behov av.

Annons

– Det handlar fortfarande om individuella bedömningar och att ge den hjälp som just behövs i det enskilda fallet.

Och det klarar ni med de resurser som finns?

– Ja, det ska vi kunna göra.

Mariana Möller är inte orolig för att någon klient behöver vara utan hjälp under den tid som det kommer att glappa. Och det kan alltså röra sig om en bit in på nästa år.

När det gäller behandlingspedagogens uppgifter ingick även att hjälpa till med boendestöd, något som kan fortsätta då kommunen har flera som sköter den uppgiften.

Socialstyrelsen har upprättat riktlinjer för vuxna med beroendeproblem. Riktlinjer som ska tillämpas vid handläggning av ärenden inom kommunens verksamhet för vuxna med missbruk och beroendeproblematik.

Riktlinjerna skall ha sin utgångspunkt i

socialtjänstlagen (SoL), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård (2007-102-1), rättspraxis samt kommunens mål och ambitioner.

Syftet med riktlinjerna är ”att informera sökande, anhöriga och medborgarna om socialtjänstens tjänsteutbud, och vara vägledande för socialtjänstens arbete med målgruppen utan att inskränka den individuella prövningen och utformningen av insatserna”.

Där står det bland annat att ”insatser i form av öppenvård bör prövas i första hand för att följa kommunens policy om hemmaplanslösningar.

Annons

Och att ”Insatser skall ges på hemmaplan i kommunens egna verksamheter eller genom extern aktör som ger vård på hemmaplan”.

Institutionsvistelse bör planeras och utformas med en tydlig planering för eftervård i hemkommunen”.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons