Annons

S i politiska samtal: ”Känsligt skede”

HÄSSLEHOLM S har en gång sagt nej till restalliansens förslag till politisk uppgörelse i Hässleholm. Samtalen fortsätter dock – allt medan frustrationen växer hos kommunens största parti, SD.
Hässleholm • Publicerad 10 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Restalliansen (M, KD och L) har försökt få till stånd en överenskommelse med Socialdemokraterna, där de senare skulle få visst inflytande över Hässleholmspolitiken i utbyte mot att de vek sig i bestämda frågor.

Nu har S styrelse sagt nej till det liggande förslaget.

Annons

– Det finns många anledningar till det som jag inte vill gå in på eftersom vi befinner oss i ett känsligt skede i diskussionerna, men det grövsta var att vi inte skulle få rösta nej till lagen om valfrihet utan lägga ner våra röster. Det tycker jag att de skulle ha förstått att vi inte kan gå med på, säger Joachim Fors (S), som sitter i partiets förhandlingsgrupp.

Samtalen är dock inte över.

– De intensifieras nu, säger Joachim Fors och konstaterar att fler möten med M kommer att äga rum i veckan.

– Sedan ska vi ha ett till samtal med styrelsen denna veckan innan medlemsmötet på söndag och då kommer vi att informera våra medlemmar om vilka alternativ det finns. Vi gör allt för att försöka sy ihop någonting i alla fall.

M och KD har även haft möte med Sverigedemokraterna. Det bekräftar SD:s ordförande Hanna Nilsson.

– Vi diskuterade då en treblockslösning och vi sa att vi tror att det skulle vara en bra idé, för då hade alla partier tvingats samtala med varandra.

Enligt uppgift vill restalliansen styra med hjälp av en treblockslösning, vilket innebär att de styr i minoritet med tyst stöd från SD.

Lars Johnsson (M) vill själv inte kommentera pågående förhandlingar men säger att detta är ett av flera alternativ som diskuteras.

Centern har däremot gått ut med att de inte kommer att styra i minoritet utan antingen vill bilda en majoritet över blockgränsen med restalliansen och Socialdemokraterna, eller en valteknisk samverkan med de rödgröna. En treblockslösning är inte aktuell.

Liberalerna i Hässleholm var inte med i diskussionerna med SD. De säger bestämt nej till allt samarbete eftersom de menar att partiet dels vill lämna EU, dels står för en auktoritär nationalism:

Annons

”Så nej. Det finns inget att förhandla om där” skriver Liberalerna på sin hemsida.

SD ställer enligt Hanna Nilsson inga större krav för att stötta ett alliansstyre i Hässleholm:

– Vi anser att det vore mer positivt att kommunen styrs av alliansen än av de rödgröna. Jag behöver inte ha ett samarbete utan kan rösta på deras budget, bara vi får ordning på kommunens ekonomi och får ner den politiska organisationen.

Vad exakt ställer du för krav?

– Jag kräver bara att vi får ordning på kommunen. Vi har fått sådana talande siffror av ekonomikontoret men fortfarande inser många av partierna inte allvaret. Istället för innehållet i politiken diskuterar de presidieposter! Det gör mig vansinnig – vem bryr sig om presidieposterna när de är det minsta problemet?

– Det börjar bli en parodi alltihopa, när allt handlar om att vi ska stängas ute och inte få inflytande, trots att vi är kommunens största parti, tillägger hon.

Precis som på det nationella planet är Moderaterna delade i inställningen till att söka stöd för sin politik hos Sverigedemokraterna. Lars Johnsson (M) har sagt sig vilja samtala med dem liksom med S.

Joakim Karlsson (M), som i valet knep en plats i Moderaternas ersättargrupp, skriver på sociala medier att det vore helt naturligt att börja prata med SD eftersom de står nära M i några av partiets viktigaste frågor och för att varken Alliansen eller SD vill ha en ny rödgrön regering med stort inflytande av V eller MP.

Om M och KD söker stöd hos SD måste de dock få med sig Folkets Väl för att få egen majoritet.

Björn Widmark (FV) säger sig ha haft ett samtal med M och KD:

Annons

– Vi kan tänka oss att göra vissa överenskommelser. Det vi sagt är att vi är beredda att stötta en sådan lösning, men inte ingå i någon koalition där vi likt de rödgröna lovar att rösta likadant i alla frågor, säger han.

bild 1/3
Lars Johnsson (M) kommunalråd i Hässleholm.
– Det är så man berättat att för mig att jag ska göra, säger Joachim Fors (S).
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/Arkiv
Hanna Nilsson (SD) vill inte höja skatten - däremot bevara både Vanneberga skola och Magnarpskolonin i nästa års budget.
Foto: Arkiv
Lars Johnsson (M) kommunalråd i Hässleholm.
– Det är så man berättat att för mig att jag ska göra, säger Joachim Fors (S).
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/Arkiv
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons