Annons

Vägra kon­tan­ter är olag­lig dis­kri­mi­ne­ring

Opinion Ma­lungs folk­hög­sko­la har upp­märk­sammat pro­blemet att per­soner med in­tel­lek­tu­ell funk­tions­ned­sätt­ning har svårt att an­vända kort.
Opinion • Publicerad 10 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Allt fler bu­tiker och re­stau­ranger vägrar nu­me­ra att ta emot kon­tan­ter som be­tal­ning, trots att riks­banks­lagen säger att ”se­dlar och mynt som ges ut av Riks­ban­ken är lag­liga be­tal­nings­me­del”. (5 kap § 1)

Den här pa­ra­grafen har kom­mer­si­ella fö­re­tag kun­nat gå runt ge­nom att hän­visa till av­tals­lagen. Bu­tikerna gör av­tal med kunderna om att inte be­tala med kon­tan­ter. För den som inte har nå­got kort el­ler en dyr te­le­fon som klarar betal­tjänster är av­tals­fri­heten inte nå­got värd.

Annons

Bu­tikerna gör så främst där­för att bankerna har för­sämrat och för­dyrat sin kon­tant­ser­vi­ce i så hög grad. Det skapar pro­blemen för dem som inte vill el­ler kan an­vända kort.

Det gäller ut­länds­ka tu­rister, som inte all­tid har de kort som är gil­tiga i Sverige och som inte har Swishtjänsten som är kopplad till svenska banker.

Men det gäller fram­för allt äld­re och funk­tions­ned­satta som har svårt el­ler inte klarar av att han­tera kort.

Dis­kri­mi­ner­ings­lagen är tyd­lig: ”Dis­kri­mi­ne­ring är för­bju­den för den som

1. utan­för pri­vat- och fa­mil­je­livet till­han­da­håller va­ror, tjänster el­ler bo­städer till all­män­heten, el­ler

2. anordnar en all­män sam­man­komst el­ler en of­fent­lig till­ställ­ning.” (2 kap, § 12)

Ma­lungs folk­hög­sko­la har upp­märk­sammat pro­blemet att per­soner med in­tel­lek­tu­ell funk­tions­ned­sätt­ning har svårt att an­vända kort. Bara tre av nio elever på en kurs på sko­lan kan an­vända kort. En av eleverna vägrades köpa hund­go­dis i en bu­tik trots att han hade pengar att be­tala med.

Det här är ett agerande som måste an­mälas till DO. Att för­vägras att handla i bu­tik el­ler äta på re­stau­rang där­för att ett funk­tions­hin­der gör det omöj­ligt att be­tala med kort kan inte be­tecknas som nå­got an­nat än dis­kri­mi­ne­ring.

Kon­tan­ter ska kun­na an­vändas över­allt, så inte stora grupper ute­stängs från nor­malt liv.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons