Annons

S för­lo­rade folk­om­röst­ningen om väl­färden

Opinion I flera lands­ting tappar S makten för första gången på 100 år.
Opinion • Publicerad 11 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den so­ci­al­de­mo­kra­tiska val­led­ningen ut­nämnde ti­digt i val­rö­rel­sen 2018 års val till en folk­om­röst­ning om väl­färden. Med det hoppades S-stra­tegerna att skrämma al­li­ans­väl­ja­re att rösta på S för att värna väl­färden.

En vik­tig del av väl­färden är sjuk­vården, som han­teras av lands­tingen/re­gi­onerna. En folk­om­röst­ning om väl­färden borde allt­så, om S-stra­tegerna lyc­kats, gett till re­sul­tat ett bättre val­re­sul­tat i lands­tings­valen. Men det blev tvärt­om.

Annons

I lands­tings­valen för­lo­rade S näs­tan fyra pro­cent­en­heter. I riks­dags­valet tappade S ”bara” 2,75 pro­cent­en­heter och i kom­mun­valen minskade S med 3,2 pro­cent­en­heter. Det här får om­fat­tan­de kon­se­kvenser i lands­ting och re­gi­oner runt om i landet.

Den här man­dat­pe­ri­oden har S haft makten, i röd­grön el­ler block­över­skri­dan­de regi, i 16 av alla lands­ting/re­gi­oner. Nu blir det röd­grön ma­jo­ri­tet bara i ett enda lands­ting – Väs­ter­bot­ten. I någ­ra andra kommer S att fort­sätta sitta med i led­ningen i va­rierande block­över­skri­dan­de sty­ren.

I flera lands­ting tappar S makten för första gången på 100 år. Det gäller ex­em­pel­vis Dalarna och Blekinge.

Istäl­let stärker Alliansen sin ställ­ning med ma­jo­ri­tet el­ler do­mi­ne­ran­de mi­no­ri­tet, ibland till­sam­mans med MP och/el­ler lo­kala sjuk­vårds­par­tier, i minst elva av de 21 lands­tingen/re­gi­onerna. Någ­ra är ännu oklara.

Folk­om­röst­ningen om väl­färden slutade allt­så med ett rungande nej till Socialdemokraterna.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons