Annons

”Vi har för mycket klövvilt i skogen”

Osby • Publicerad 11 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Roger Nordlund, viltansvarig, och Thomas Folkesson, skogsinspektor i Södra skogsägarna, ser unisont på problemen.

– Förr i tiden fanns inte så mycket klövvilt i skogarna i norra Skåne som det gör idag, säger Thomas Folkesson. Idag ser vi hur viltet går hårt åt främst tall men även lövträd som sälg och rönn.

Annons

Det innebär att de tallar som fortfarande står kvar är gamla, runt 90 år, och föryngringen lyser med sin frånvaro.

Att bara ha gran i skogsplanteringar blir inte bra. Ljuset kommer inte igenom vilket gör att blåbärsris och annan mat till rådjur, älg och hjort uteblir.

Vi står i en skog i Nybygden strax utanför Osby en strålande höstdag där alla färger tävlar med varandra att hänföra.

I en inhägnad plantering växer blandskog utan problem. Dit in kommer inte viltet åt att beta.

Utanför ser man tydligt hur tall och rönn blivit avbetade.

– Man kan säga att vi har för mycket vilt, eller om man vänder på det, för lite mat till viltet, säger Thomas Folkesson. Högt betestryck innebär sämre växtlighet av framför allt tall.

Utvecklingen har gjort att gran nu odlas på mark där tall trivs och det blir inte heller bra. Enligt statistik planteras noll procent tall på tallmark i Skåne nordost. Siffran borde ligga på 100 procent.

Enligt den policy och vägledning som Södra skogsägarna beslutat om ska skador av vilt på växande skog minimeras och betestrycket får inte vara så stort att det styr valet av barrträdsslag vid föryngring och att viltskador i första hand ska begränsas genom jakt.

På Södra skogsägarnas senaste stämma tog frågan om viltskador i skogen upp mycket tid.

– Vi måste kraftsamla, säger Roger Nordlund, och ta tag i det här. 38 procent av tallplantorna skadas varje år och medlemmarna i Södra förlorar kring en miljard på det ökade betestrycket.

Annons

Det handlar alltså dels om ekonomi men också om ett utökat samarbete mellan jägare, skogsägare och naturvänner.

En avsiktsförklaring togs fram för ett par år sedan mellan skogsbruket och Svenska Jägareförbundet. Den syftar i första hand till att skapa ett bra samarbetsklimat.

– Jägareförbundet, Länsstyrelsen och skogsföretagen borde samarbeta mer, säger Roger Nordlund och arbetet måste baseras på fakta. Det går inte att tycka och tro, vi måste ha en gemensam syn grundad på fakta.

– Om vi inte får in mer blandskog får vi långsiktigt ännu mera gran och ännu mindre mat till viltet, med sämre näring, säger Thomas Folkesson.

– Och stödutfodring är inget alternativ, fyller Roger Nordlund i.

Men hur ska föryngringen av tall gå till?

– Det handlar om lobbyverksamhet, säger Thomas Folkesson. Vi måste skjuta av fler djur och det är länsstyrelsen som tar beslut om det. Länsstyrelsen borde reagera och inse vidden av de här problemen.

bild 1/4
Anders Edbro, LRF, Thomas Folkesson, skogsinspektör, och  Roger Nordlund, Södra skogsägarna berättar att blandskog ger mer mat i form av ljung och blåbärsris åt viltet.
FOTO: SUSANNE GÄRE
Thomas Folkesson säger att viltet går hårt åt främst tall. FOTO: SUSANNE GÄRE
Tv Roger Nordlund, viltansvarig skogsvårdsledare och Thomas Folkesson,  skogsinspektör, Södra skogsägarna.Bilden visar hur klövvilt betat av tallarna utanför hägnet och hur tallarna innan stängslet klarar sig.
Roger Nordlund, Södra skogsägarna, skogsvårdsledare, Broby Verksamhetsområde. Bilden visar hårt betad rönn av klövvilt.
Anders Edbro, LRF, Thomas Folkesson, skogsinspektör, och  Roger Nordlund, Södra skogsägarna berättar att blandskog ger mer mat i form av ljung och blåbärsris åt viltet.
FOTO: SUSANNE GÄRE
Thomas Folkesson säger att viltet går hårt åt främst tall. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons