Jonas Hoffsten visar hur man sprayar chokladpraliner med fett för att skapa en glansig yta. Det finns hur många smaker som helst att smaksätta choklad med. foto: Stefan Olofson
Lars Rydén, vid bordskanten, och eleverna instrueras av Jonas Hoffsten hur man vispar samman choklad med olika ingredienser och smaker. Foto: Stefan Olofson

Chokladguru visade sina knep på restaurangskolan

Hässleholm Jonas Hoffsten är en riktig choklad- och dessertguru med bakgrund som kock och konditor. På torsdagen bjöd på tips om hur man smaksätter choklad till nya nivåer på restaurangskolan.

Det han inte vet om choklad och dessert är inte värt att veta. Han äter, lever och sover med desserter och bakverk i tankarna.
Han har också hunnit med åtta år som köksmästare på världens största privata yachter och i dag bor han i Helsingfors där han arbetar för ett svenskt företag, som specialdesignar choklad för olika event och företag.
Det var en nyfiken skara lärare och elever som flockades kring bordet där Jonas Hoffsten hade bullat upp olika choklad, smaker och verktyg.
– Man kan smaksätta choklad med allt från te till whisky, berättar han.
Han visade hur man lätt skapar en chokladbakelse med smaker, som varken elever eller lärare hade provat på.

Lars Rydén praktiserar som kocklärare på restaurangskolan, efter en lång karriär på restauranger och lyxbåtar i olika länder.
– Det var jag som anställde Jonas när jag var köksmästare på en restaurang i Frankrike. Han är en mästare på choklad. Det är kul att jag lyckades få hit honom. Både vi lärare och elever inspireras, säger Lars Rydén.
Mikael Nertlinge, kock och lärare på skolan, håller med.
– Det här är hur kul som helst. Choklad är spännande.

Jonas Hoffsten föreläste om allt som kakaobönan innehåller, hur den förädlas till choklad och hur chokladen hanteras och smaksätts, fetthalt och sockermängd.
Den choklad som säljs i livsmedelsbutikerna är, enligt Jonas Hoffsten, en mängdvara som inte bjuder på så mycket upplevelse.
Susanne Ekman är programansvarig för restaurangskolan.
– Ettorna och tvåorna är med i dagens föreläsning. Vi har arton elever varje årskurs. Det är fantastiskt kul att livsmedelsprogrammet lockar elever igen. För inte så länge sedan höll vi på att läggas ner.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är sommaren den bästa årstiden?

Loading ... Loading ...