First Man. Foto: Daniel McFadden/Universal Pictures via AP

Mäktigt om månlandningen

Film/recension

FILM
First Man
Regi: Damien Chazelle
Medverkande: Ryan Gosling och Claire Foy med flera
Betyg: 4

Den 20 juli 1969 satte den amerikanska astrounaten Neil Armstrong ner foten på månen och yttrade de numera klassiska orden: ”Ett litet steg för människan men ett stort steg för mänskligheten.”
Att det förr eller senare skulle göras en film om denne man som en gång skrev rymdhistoria är givet och har nu alltså också gjorts i First man i regi av Damien Chazelle. Ryan Gosling spelar Neil Armstron och sätter kött på benen på hans karaktär, en envis och målmedveten sådan som är beredd att offra familj, relationer och till och med livet för målet att bli den förste på månen och återge USA sin status som ”biggest in the world”.

Det vore inte Hollywood om inte regissören Damien Chazelle känt sej manad att bre lite extra smör på brödet ibland både vad det gäller storyn och den musikaliska inramningen.
Det stör inte mig eftersom månlandningen blivit en nästan religiös upplevelse för många. Vårt blågula till filmen, fotografen Linus Sandgren, gör ett briljant jobb med fotot. Sällan har rymdens oändlighet fångats så effektfullt och gripande med sin blandning av märkliga oidentifierbara ljud och klaustrofobisk tystnad. First man är en mäktig filmupplevelse även för den som är biten av rymdhistoria.

FILM
First Man
Regi: Damien Chazelle
Medverkande: Ryan Gosling och Claire Foy med flera
Betyg: 4